HAVA MODELLERİ VE RADAR İÇİN TIKLAYINIZ

  •  Önceki
  • 1
  • ..
  • 1353
  • 1354
  • 1355(current)
  • 1356
  • 1357
  • ..
  • 2601
  • Sonraki 
Konuyu Oyla:
  • Toplam: 78 Oy - Ortalama: 4.21
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İSTANBUL HAVA TAHMİNİ VE KAR TAHMİNİ
(09-02-2018, Saat: 21:34)samet1929 Nickli Kullanıcıdan Alıntı:
(09-02-2018, Saat: 20:13)Muhammed kondu Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Zafer abi sen iyi yanlarını söyledin bende kotu yanlarını söyleyim yanı bizim için 


1- bu sene kar topu kardan adam yapamadık o zevki alamadık 
2- hep modellerı takıp etmekten uykusuz kalan olmuştur 
3- modeller kotu çıkınca modelimiz ve ruh sağlığımız kotu etkileniyor
4- barajlarda su kalmadı çok kurak geçtiği için 
5- ve en büyük sorun karsızzz bir kışşş   
Eklemek isteyenler ekleyebilir
(Dale her şey bitmedi)

(Winter is comming; ama bize hiç gommir... İyi aksamlarSmile

Baraj doluluk orani fena degil yanliz.

Ömerli: 86.57

Pabuçdere: 94.99

Sazlıdere: 34.72

B.Çekmece: 63.36

Alibey: 79.98

Terkos: 86.00

Kazandere: 100

Elmalı: 27.14

Darlık 74.00

Istrancalar: 100

Ortalama doluluk orani 75.65. Gecen yil 9 subat baraj genel doluluk orani ise 85.77. Kuraklik kuraklik deniyorda ortada bir problem yok. Barajlarimiz gayet iyi durumda.

Bunlarin hepsi iski'nin sayfasinda mevcut. Daha bir suru ayrintilar var barajlarla ilgili.
Bu sadece istanbul için geçerli deil Türkiye geneli
Cevapla
Bu efsane videoyu bir kez daha hatırlayalım Big Grin Big Grin Tam da bu zamanlar için muhteşem :-))



Karın ilk düşüşü sıradan değil, sihirli bir olaydır.
Cevapla
Bugun ve yarin icin ge el bir analiz yapabilecek olan var mi? Yildirim simsek dolu ruzgarin yonu hakkinda bilgi verebilecek olan var mi?
Cevapla
Gfs devam etse 1 Martta sistem verecekti. Marta kaldık Smile  Sanırım Zafer abi 1 Mart demişti. Gelirse Zafer abiyi tebrik etmek lazım tüm kışı bildi   boks
Mühendislik, gelişimdir.
Cevapla
Nao da iniyor, senaryolar da iniyor 25-26'sından sonra. Smile iştahı olan un stoklasın Smile
Cevapla
Fas' a bile kar yağdı hemde hatırı sayılır miktarda. Fas gibi çöl ülkesine bile kar yağarken bizde bakıyoruz..????
Cevapla
Bu çöllere nasıl kar yağıyor anlamıyorum. İstanbul’da bile 850hpa -9 da zor kar yağıyorken  oralarda en az -15 falan olması gerekmiyor mu?

9 Ocak ta çöldeki kar yağışı sırasındaki sıcaklık değerlerine baktım 850hpa ve 2 mt sıcaklıklarının aynı olduğunu farkettim. Her ikiside 0C derece. Sanırım kar yağışının olduğu bölgenin rakımı yüksek olduğu için kar şeklinde düştü anladığım kadarıyla.
Cevapla
(10-02-2018, Saat: 21:49)Talha T. Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Bu çöllere nasıl kar yağıyor anlamıyorum. İstanbul’da bile 850hpa -9 da zor kar yağıyorken  oralarda en az -15 falan olması gerekmiyor mu?

9 Ocak ta çöldeki kar yağışı sırasındaki sıcaklık değerlerine baktım 850hpa ve 2 mt sıcaklıklarının aynı olduğunu farkettim. Her ikiside 0C derece. Sanırım kar yağışının olduğu bölgenin rakımı yüksek olduğu için kar şeklinde düştü anladığım kadarıyla.

Bunun nedenini biliyordum ama inan bana su an hatirlayamiyorum bir turlu Big Grin Ull oldugunu dusunuyorum. Guney enlemlerde daha cok goruluyor zaten, o yuzden yuksek ihtimal veriyorum buna.
Cevapla
Merhaba arkadaşlar.. Sanırım hepimizde ne moral var ne de kar. Smile Dolayısıyla uzun zamandır çok aktif olmadım. Foruma bile doğru dürüst bakmadım. Koskoca bir kışın bu kadar boş geçmesi bir kar hastası için tuttuğu takımın derbi maçında fark yemesi, er hafta puanlar kaybederek şampiyonluktan uzaklaşması kadar üzücü.. Yalnız bir özeleştiri yapmam gerekirse siz sevgili üyeler ve admin arkadaşlarım yine de aktif olduysanız benim de olmam gerekirdi.

NEDEN BÖYLE OLDU?

Aslında burada çok detaylı bir analiz, resimler ile sebep sonuç ilişkisi kurmak isterdim. İnanın uğraşmak bile içimden gelmedi. Yine de sebep sonuç ilişkilerine resimsiz bir şekilde değinmeye çalışacağım. Bilirsiniz uzun vade tahminle için genelde endekslere bakıyoruz. Sadece AO ve NAO endeksleri değil.. Hangi gazda kaldığımızı belirleyen endekslere de.. Ayrıca modeller üzerinde sinoptiği takip ettik. Bazı zamanlarda işin leyhimize döndüğü zamanlar da oldu. Uzun vade tahmin yapan ve aynı verileri inceleyen bir çok arkadaşımızın ortak görüşte olduğu tarihler oldu. Böyle olunca herkes haklı olarak büyük fikir birliği olunca tamam bu sefer oldu dedi geliyor dedi gelecek dedi.. Aslında arkadaşlarımızın yaptığı tahminlerde genelde tutarlılık oldu. Güney enlemlere salınım gerçekleşti. Kuzeyimiz polar vorteksin genelde Amerika kıtasının üstünde konumlanmasında çok ama çok nadir tepemizde soğuk biriktiği anlarda güneye atak yaptı.Tek sorun güney enlemlerde olan tek ülke biz değiliz. Azor faktörü, onun alacağı konum, soğuk karakterli yüksek basınca tepki olarak çıkan ve o soğuğu vakum gibi üstüne çekecek Alçak basıncın konumu hepsi önemliydi. Buralardaki en ufak bir kayma bütün umutlarımızı bitirebilirdi nitekim böyle oldu. Yani arkadaşlarımızın aslında tahminlerinin doğru çıktığı nokta güneye salınımın gerçekleştiği noktadır. Ülkemizin bu salınımdan etkilenme şansı batımız, biz ve doğumuz diye düşünürsek yüzde 33'tür. Bu da gerçekleşmedi.

PEKİ KIŞ HİÇ Mİ ETKİLİ OLMADI?

Aklımıza bazı sorular gelenilir. Küresel ısınmadan dolayı kış yaşanmadı vs gibi.. Kabul etmemiz gereken bir nokta var ki kış bu sene dibine kadar yaşandı. Amerika kıtası zaten neredeyse 3 ayı domine etti. Bizim kıtaya baktığımızda ise 20 senedir kar görmemiş yerler bile kar yağışıyla tanıştı. Çöl iklimlerinin hakim olduğu, dolayısıyla kar yağışının çok ama çok zor olduğu yerlerde bile kar yağışı görüldü. Hindistan, Cezayir, İspanya (Madrid), Fas gibi yerler seneler sonra kar gördü. Azorun çok batıda konumlandığı Aralık ayında yaklaşık 5-6 senedir kar yağmayan İngiltere'nin başkenti Londra ilk defa kar gördü. Nadir ama arada bir kar alan Fransa'dan bahsetmiyorum bile.. İşte biz bu salınımları geelde kendimize bekliyorduk. Cebeli Tarık'ta konumlanan alçak basınç soğuğu tamamen buralara pompaladı. Biz de bu basınç sisteminin sağında kalınca efsane yerine tersten efsane yani lodos yemek zorunda kaldık. Şanssızdık.. Peki bu alçak basınçların o bölgelerde yer yapması küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle açıklanabilir mi? İşte esas buna kafa yormak lazım. Polar vorteksin Amerika üstünde kaldığı için Atlas Okyansu'nun sürekli AB ürettiği bir kış periyodunda Atlas'ın güney doğusunda oluşan bu alçak basınçlar çok normal.. Ancak dediğim gibi bu küresel iklim değişikliğine bağlı mı onu araştırmadan ezebere yanıt vermek doğru olmaz.. Benim şahsi düşüncem olabileceği yönünde..

BUNDAN SONRA NE OLUR?

Geçenlerde bir 30 Şubat şakası yapmıştım. Şimdi gerçeğe dönelim. Endeks değerlerinden dolayı ben de şubatın 25-26'sı gibi bir alınım bekliyorum. Ama bu salınım ülkemize mi olur? Başka bir yere mi patlar onu yukarıda bahsettiğim bu kaotik ortamdan söylemem çok zor.. Döngü pek fazla değişmediği için ve artık köprüden evvelki son çıkışı kaçırdığımız için bu salınım bize gelse bile çok etkili bir sistem olmaz, sınırda kalır diye düşünüyorum. Yani bundan sonra öyle çok sağlam, sahillerde bile 5-10 cm kar bırakacak bir sistem beklentim yok.. İnşallah yanılırım ve karların içine kendimi atarım.
Yağmaz yağmaz
Cevapla
Çok güzel yazmışsın Doğan. Özellikle şu Cebelitarık'taki Alçak Basınç neredeyse bütün kışı mahvetti. Hala daha senaryolarda şubat sonunu bile dirilip dirilip mahvediyor. Fransa ve İspanya’nın kuzeyi tarihi bir kış yaşadı resmen. Belki de o AB orada pörtlemese 5 şubatla başlayan süreçte bütün patern bize dönecekti. Şubattan 20-25 gün gitti. Kışın en verimli olmasını beklediğimiz dönem, bütün sene boyunca beklediğimiz şubat,  modellerdeki senaryolarla bile bir gün bile yüz güldürmedi. Yani içimdeki sıkıntıyı ancak bu forumda sizler gibi kar delileri anlayabilir. Çünkü yoğun ve stresli geçen hayatımızda benim için en büyük sığınak karlı havalardır kışları.


Neyse saadete gelecek olursak ay sonu için Nao ve Ao değerleri mükemmel bir konum almaya başladı. Yani bu da gol olmazsa uzun vade tahmin adına bişeyler yazanı bundan sonraki seneler cidden ben de dahil kimse kaale almasın. Tahminim o ki bu hafta içi şubat sonu için senaryoları görüp tekrar heyecanlanacağız. Artık modellerin uzun vade kadrajına girmeye başlıyoruz son bir şans için. Son cümlelerim iştahı olan un, hayvanı olan yem depolasın.  haha
Cevapla
  
  •  Önceki
  • 1
  • ..
  • 1353
  • 1354
  • 1355(current)
  • 1356
  • 1357
  • ..
  • 2601
  • Sonraki 


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  İSTANBUL'UN AYLARA GÖRE REKOR SICAKLIK TARİHİ-YENİ BİR REKOR GELİR Mİ? Zafer Yüce 12 15,629 26-07-2023, Saat: 17:45
Son Yorum: Yalçın Kaya (Mrsnowizma)
Tongue [YARIŞMA] İSTANBUL'A İLK KAR NE ZAMAN YAĞACAK? Ümit 95 40,141 27-12-2022, Saat: 13:58
Son Yorum: Poseido74
  İSTANBUL'A İLK KAR NE ZAMAN YAĞACAK? Serkan Sezenoğlu 64 49,946 06-11-2017, Saat: 22:52
Son Yorum: Ozan Soyak

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
357 Ziyaretçi