HAVA MODELLERİ VE RADAR İÇİN TIKLAYINIZ

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 2 Oy - Ortalama: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Serkan SezenoğluSON 40 YILIN YAZ AYLARI İSTATİSTİKSEL DEĞERLENDİRMESİ
SON 40 YILIN YAZ AYLARI... 

İSTANBUL İSTATİSTİKSEL DEĞERLENDİRMESİ

KÜRESEL ISINMANIN ETKİLERİ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

AVRUPA'DA REKOR SICAKLIKLAR

   


Bu araştırma yazımızda, MGM'nin (Meteoroloji Genel Müdürlüğü) resmi istatistik verilerinin başlangıcı olan 1929 yılından, içinde bulunduğumuz yıl olan 2019 yılına kadarki 90 yıllık süreçte, AHL (Atatürk Havalimanı) verilerini inceleyerek, İstanbul'da özellikle daha ayrıntılı kayıtların tutulduğu son 40 yıllık süreçte (1980-2019), yaz aylarının en düşük, en yüksek ve ortalama sıcaklık değerlerinin kıyaslamasını, yağışlı gün sayılarını, yağış miktarını ve geçmiş yıllarla mukayesesini, son 40 yıldan önceki süreçle değişimini, küresel iklim değişikliği gibi çeşitli etkenlerle, son yıllarda artan sıcaklık ortalamalarının sebep ve sonuçlarını, sıcak veya serin geçen yazların, takip eden yıldaki kış aylarının mevsim normallerinin altında veya üzerinde geçip geçmeyeceğine etkisinin olup, olmadığını okuyabileceksiniz.

Ayrıca İstanbul istatistiklerinden yola çıkarak, dünya genelindeki ortalama sıcaklık artışlarının küresel ısınma üzerine etkilerine ve son olarak Avrupa'da bugün kırılan, yaklaşık 100 yıllık tarihi sıcaklık rekorlarına bakacağız. 



TÜRKİYE'DE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE METEOROLOJİK AFETLER konusunu daha önce yazmıştık:
Türkiye’de İklim: Afetler Artıyor ve Bunun Farkındayız

Bu kadar yazıyı okuyamam, özet geçin diyecekler için son söyleyeceğimiz cümleleri ilk söyleyecek olursak, öncelikle son 40 yıl için (1980-2019) hazırladığımız, yaz ayları, yani haziran-temmuz-ağustos ayları İstanbul AHL verilerine göre yıllık bazda ortalama sıcaklık grafiğine bakalım. 

   

Grafikte görüldüğü üzere, 1990'lı yıllardaki ortalama sıcaklıklardaki artış, 2000'li yıllarda inanılmaz boyutlara ulaşmış. 80'li yılların başındaki 21-22 derece ortalamalar, maalesef artık 26 derecelere dayanmış görünüyor. 1980 yılındaki 22.3 derecelik yaz ayları gün içerisinde ölçülen ortalama sıcaklık değeri, geçtiğimiz yıl, yani 2018 yılında 26.6 derece olarak ölçülmüş. Bu ortalama sıcaklık değerlerine yansıyan 4-5 derecelik fark, iklim değişikliği için oldukça kısa vade sayılabilecek son 20-30 yıllık süreçte, etkileri bakımından çok ciddi sonuçlar doğurabilecek türden görünüyor...

   

1929-1979 yılları arasındaki 50 yıllık dönemde, haziran ayı ortalama sıcaklık verilerine baktığımızda, 20.4 dereceyken, son 40 yılda bu değer 22.4 derece ortalamaya kadar çıkıyor. 

Aynı şekilde temmuz ayı sıcaklık ortalaması 1929-1979 yılları arasında 22.6 dereceyken, son 40 yılda, 1980-2019 yılları arasında 25 dereceye kadar çıkıyor. 

Ağustos ayı verilerine bakarsak, 1929-1979 arası sıcaklık ortalaması 22.5 dereceyken, son 40 yılda yaklaşık 3 derece artarak 25.3 dereceye kadar çıkmış görünüyor. 

1929-2019 yılları arasındaki MGM verileriyle, sadece son 40 yılı karşılaştırdığımız, yağışlı gün ve toplam yağış kıyaslamasında ise, son 40 yılda, önceki 50 yıla göre yağış ortalamasında ve yağışlı gün sayısında, çok belirgin bir değişiklik olmasa da, az miktar bir düşüş göze çarpıyor. 

Yani aslında hem kurak, hem de mevsimsel olarak yaklaşık ortalama 3 dereceye varan bir sıcaklık artışıyla daha sıcak bir iklime doğru yavaş yavaş geçiş yapmışız. 

Şimdi ay, ay ayrıntılı değerlendirmemizi yapalım... 

HAZİRAN AYI

2019 Haziran ayı, dünyada meteorolojik resmi kayıtların tutulduğu 1880 yılından beri ölçülen değerlerle hazırlanan Haziran ayı ortalama sıcaklık değerleri grafiğinden de (Nasa'nın hazırladığı) anlaşılacağı üzere, tarihin en sıcak haziran ayı oldu.


   

2019 Haziran ayı ortalama sıcaklık değerleri, ülkemizde  mevsim normallerinin yaklaşık olarak 2 derece kadar üzerinde seyrederken, orta Avrupa'da yaklaşık 4 derece kadar mevsim normallerinde üzerinde gerçekleşti. 

   

1980-2019 arası, son 40 yılın haziran ayı istatistiklerine tablo ve grafiksel olarak bakalım. 

Genel olarak, haziran verilerine ait tüm sıcaklık kategorilerindeki istatistiklerde, 2000'li yılların başından itibaren bariz bir sıcaklık artışı göze çarpıyor. 


   


Son 40 yılın Haziran ayı gecelerinde ölçülen en düşük sıcaklıklara baktığımızda, rekor 4.7 derece ile 4 Haziran 1982 yılına ait. 

1980'li yıllarda genel olarak 10-12 dereceler ölçülebiliyorken, 90'lı yıllarda 13-14, 2000'li yıllarda ise, haziran ayı boyunca ölçülen en düşük gece sıcaklıkları 15-16 derecelere kadar tırmanıyor. Geçtiğimiz 2019 yılı haziran ayında ölçülebilen en düşük sıcaklık 17.6 dereceyle 30 haziran gecesine ait. Haziran ayının son günündeki bu rakam yakalanmasa, rekor 3 Haziran gecesi ölçülen 18.8 derece olacaktı. 

 İstanbul'da kontrolsüz nüfus artışının sonucu olarak, şehirleşme ve betonlaşmadaki artış, kuşkusuz bunda en büyük paya sahip. Beton, ısıyı çok sever. Gündüz aldığı ısıyı, gece absorbe eder, atmosferin üst katmanlarına ve uzaya kolay kolay göndermek istemez. Dolayısıyla betonlaşmanın fazla olduğu yerlerde, gece sıcaklıkları çok fazla düşemez.


   

Haziran ayının 30 gecesi boyunca ölçülen sıcaklıkların, ay ortalamalarına baktığımızda ise, 80'li yıllardaki 15-16 dereceler, 90'larda 17-18, 2000'li yıllarda ise 19-20 derecelere dayanmış. 

Bu Yıl Gelen Sıcaklık Rekoru

1929 yılından beri ölçülen haziran ayı gece sıcaklıkları ortalama değeri rekoru ise 21.3 derece ile, belki de bu yazıyı hazırlama sebebimiz olan 2019 haziran ayına ait. 


   

Hem son 40 yıldaki istatistiklerde, hem de 1929 yılından beri ölçülen resmi istatistiklerde, Haziran ayında, gündüz saatlerinde ölçülen en yüksek sıcaklık 27 Haziran 2007 yılına ait, 40.2 dereceyle. 



Aylık sıcaklık bazında asıl değerlendirmeye alınan gün ortalaması sıcaklık değerlerine baktığımızda ise, 80'li yıllardaki 20-21 derece ortalamalardan, günümüzde maalesef 24-25 derecelere kadar çıkmışız. Tahmin ettiğiniz üzere, Haziran ayı sıcaklık ortalama rekoru yine 2019 yılına ait, 25.3 derece ile. 

   



Son 40 yıldaki Haziran aylarında, İstanbul'da görülen yağışların, ayın kaç gününe denk geldiğine bakacak olursak, aslında belli bir sonuca varmak pek mümkün görünmüyor. Sadece son 5 yılda ortalamanın biraz daha artıp, ortalama 8-9 gün yağışlı geçmiş sonucuna varabiliriz. 

Halk arasında son yıllarda '' Yaz yağışları arttı, eskiden böyle sel, fırtına, dolu yağışları olmaz ,yani havada bu kadar aksiyon görülmezdi'' tezi dillendiriliyor. Aslında yağışlı gün sayısında veya miktarında belirgin bir artış görünmüyor istatistiklerde. Ancak artan sıcaklık ortalamaları, gelen soğuk cepheyle, sıcak havanın çarpışmasında, sıcaklık farkı ve aradaki makasın daha fazla açılmasıyla, daha fazla gümbürtü, daha fazla aksiyon ve süper hücre, microburst gibi yeni kullanmaya başladığımız meteorolojik terimleri daha fazla dillendirmemize sebep olmaktadır. 





Son 40 yılda haziran ayında, aylık toplam bazda en fazla yağış 1984 yılına ait görünüyor. 2010 ve 2018 yıllarında da aylık toplam bazda yağış miktarı olarak 2. ve 3.lüğü paylaşıyor. 



   




TEMMUZ AYI

Aşağıdaki animasyon, NASA'nın Küresel Modelleme ve Asimilasyon Dairesi tarafından yapılan analizinin sonucunda, 1880 yılından bu yana her ay için dünya sıcaklık anomalilerini göstermektedir. 1990'lı yıllardan itibaren ,özellikle 2000'li yılların temmuz aylarındaki ortalama sıcaklığın müthiş artışı, gerçekten de dikkat çekici görünüyor.






25 Temmuz itibariyle hazırladığımız bu yazıyı yazdığımız sıralarda, bu yazının sonunda ayrıntılarını vereceğimiz şekilde, Batı Avrupa, tarihinin en sıcak yazını geçiriyor, rekor sıcaklıklarla. 

İstanbul da dahil olmak üzere ülkemizin kuzeybatı kesimleri ise bu yıl, son yılların en serin temmuz ayını geçiriyor. 

Genel trend olarak Avrupa'da ve dünyada sıcaklık ortalamaları haziran ayından sonra, temmuz ayında da artmasına rağmen, İstanbullular, atmosferdeki basınç konumları ve bize serin hava getiren patern sayesinde, önceki yıllara oranla oldukça serin bir temmuz ayı geçiriyor. 

Atmosferde ısrar teoremi gereği Ağustos ayının da nispeten serin ve yağışlı geçmesi beklenmekte. Bunu destekleyen mevsimlik tahmin haritaları da mevcut ancak atmosfer çok kaotik ve değişkenliklerle ve bilinmezliklerle dolu bir mecra olduğu için, uzun vadeli tahminlerde başarı oranı oldukça düşmektedir. Yoksa patern ısrarı sürerse benzer şekilde, serin bir yaz, soğuk bir kışı da devamında getirebilir tezi öne sürülebilir olsa da, bu konudaki istatistik ve grafiklerden de anlaşılacağı üzere, belirli bir korelasyondan bahsetmek maalesef mümkün değil. İnsan hayatı için, bu araştırmadaki 90 yıl çok uzun süre olsa da, iklim değişimlerinde ve atmosferdeki hava olaylarında belirli bir korelasyon tutturmak için çok çok kısa bir yıl aralığıdır. 

 Belki son yıllarda sadece 2004 yılı, hem kışın, hem de yazın mevsim normallerinin civarında, belki biraz altında geçerek, tüm sene paternin İstanbul'u serin tarafta bıraktığı teorimine uygun görünebilir.

İSTANBUL'UN MEŞHUR 2004 KIŞI


İstanbul için, Türkiye'nin en kapsamlı meşhur kış arşivlerine ulaşmak için:
İSTANBUL'UN MEŞHUR KIŞLARI


   


İstanbul'da 12 temmuz 2019 gecesinde ölçülen 15.8 derecelik en düşük sıcaklık değeri, 2005 yılından beri temmuz ayında ölçülen en düşük sıcaklık rekoru. Tabii ki 80'lerde ölçülen 10 dereceleri önümüzdeki yıllarda görmek, plansız nüfus artışı ve betonlaşma sayesinde artık imkansıza yakın görünüyor. 

Benzer şekilde, kışın kar potansiyeli yüksek olarak gelebilecek extrem sistem olasılıkları da, sıcaklıkların artık mevsim normallerinin çok üzerinde seyretmesinden dolayı pek mümkün görünmüyor. 


   


İstanbul'da temmuz ayında, gün içerisinde ölçülen en yüksek sıcaklık rekoru, 41.5 derece ile 13 temmuz 2000 tarihine ait. Kışın kar tatillerine alışkın İstanbullular, o tarihlerde ilk defa 2 gün sıcak tatili yapacaktı.

   



   

Yazıyı hazırladığımız 25 temmuz 2019 tarihine kadar olan bölümdeki 20.7 derecelik en düşük sıcaklık ortalaması, 2000'li yılların en düşüğü olarak göze çarpıyor.


   


Amatör meteorologların 2007 yılını, ısınma trendi olarak milad görmesinin istatistiksel olarak grafiğe yansıması görünüyor. O tarihten itibaren, temmuz ayı ortalama sıcaklıklarında bariz artış göze çarpıyor. Tabii ki yine bu yılki düşüş gerçekten ilgi çekici. 

   


Temmuz ayındaki yağışlı gün sayılarına ve toplam yağış miktarlarına bakarsak ise, yukarıda da belirttiğimiz üzere, son yıllarda artan ortalama sıcaklık ve sıcak soğuk makasının daha da artmasıyla, konvektif yağışlarla temmuz aylarında yaşanan extrem hava koşullarında belirgin bir artış göze çarpmaktadır. 

KONVEKSİYONEL YAĞIŞ (KONVEKTİF YAĞIŞ, KIRKİKİNDİ YAĞIŞI, YÜKSELİM YAĞIŞI) NASIL OLUŞUR?

 En basit tanımıyla ısınan havanın yükselerek soğuması ile oluşan yağışlara konveksiyonel yağış denir. Bunlara yükselim yağışları da denilmektedir. Halk arasında kırkikindi yağışları olarak da bilinirler. Konveksiyonel yağışlar genel itibari ile öğle zamanı ile öğleden sonra görülen yağışlardır.

 Konvektif yağışlar genellikle sağanak olarak tabir edilen, kısa süreli fakat etkili yağışlardır.

 İlkbahar ve yaz aylarında kuvvetli oraj, dolu, downburst gibi atmosferde nadir gerçekleşen olayların, coğrafyamızda son yıllarda fazlasıyla yaşanır olması, bu konuda bilinçlendirme yazısı yazmamıza sebep olmuştu.
Link:
ÜLKEMİZDE KONVEKSİYONEL YAĞIŞLAR


   



    Yakın zamanda 27 Temmuz 2017'de İstanbul’da da büyük çaplı dolu yağışı gerçekleşmiştir.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre İstanbul’da Temmuz ayında ortalama yağış miktarı 32.5 mm olup, bugüne kadar ölçülebilen günlük toplam en yüksek yağış miktarı, 16 Ekim 1985 tarihinde 125.5 mm olarak gerçekleşmiştir. 18 Temmuz 2017 günü İstanbul'daki sağanak yağış, Silivri'de127,84 mm, Üsküdar'da ise 108,14 mm olarak ölçülmüş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, meteorolojik verilere göre kent genelinde metrekareye 65 kilogram yağış düştüğü bildirilmiştir. Bu yağış miktarı İstanbul'un temmuz ayı ortalaması olan metrekareye 32.5 kg’lık yağışın iki katıdır. Yani İstanbul’a Haziran ve Temmuz’da iki ay boyunca yağması gereken yağış bir günde gerçekleşmiştir. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce yapılan açıklamada, 20 dakikada fırtına ve dolu ile birlikte metrekareye 30-40 kilogram arasında yağışın kaydedildiği bildirilmiştir. Aynı gün içinde İstanbul'da metrekareye en çok yağış 118 kilogram ile Silivri'nin Çanta Mahallesi'ne, en az yağış 27 kilogram ile Arnavutköy'ün Terkos Mahallesi'ne düşmüştür. Yağışla birlikte, vatandaşlar bulundukları yerde mahsur kalırken yollarda oluşan derin su birikintileri nedeniyle araçları su basmış, trafik durma noktasına gelmiştir. Ceviz büyüklüğünde yağan dolu, araçların, ev ve iş yerlerinin camlarını kırmış, araçlarda hasara yol açmıştır.

Bu konunun ayrıntılarına, önceki yıllarda yaptığımız araştırma yazısından ulaşabilirsiniz.
Link:
TÜRKİYE'NİN ŞİDDETLİ DOLU İKLİMİ





Temmuz ayında düşen en fazla yağış, 223 mm'yle 1992 senesine ait. Yine 2004 yılı gibi, 92 yılı da hem kış aylarında, hem de yaz aylarında yağışlı ve mevsim normallerinin altında geçmiş.
Link:
1992 KIŞI - BİR KIŞ EFSANESİ


AĞUSTOS AYI

   


1980-2019 yılları arasında, Ağustos ayında ölçülen en düşük gece sıcaklıklarına baktığımızda, 80'li yılların başındaki 14-15 derecelerden, ne yazık ki 20-21 derecelere kadar çıkmışız. Geçen yıl, yani 2018'de 21,4 dereceden daha düşük bir gece sıcaklığını görememişiz İstanbul'da. 


   

Ağustos ayı gece sıcaklıkları ortalaması, 80'lerin başında 17-18 derecelerdeyken, son yıllarda 24 derecelere kadar çıkmış. 

   


Ağustos ayında, gün içerisinde kaydedilen en yüksek sıcaklık değeri , 40.5 dereceyle 11 Ağustos 1970 yılına ait hala. Yakın zamanda ise 12 Ağustos 2002'deki 39.2 derecelik sıcaklık, bu rekoru zorlamış görünüyor. 

   


İstatistiksel olarak asıl değerlendirme yapılan birim olan aylık ortalama sıcaklık değerlerinin ise, Ağustos ayında da, 80'li yıllar ortalamalarına göre, son yıllarda yaklaşık bi 5 derecelik fark göze çarpıyor. 

   



Ağustos ayı, nisan ve mayıs aylarından sonra, gerek Basra, gerekse Afrika ataklarıyla sahra tozlarının ülkemizi tekrar ziyaret etmeye başladığı ay...

Yaklaşık 1000 yıl önce, büyük tıp bilgini İbn-i Sina: “Eğer toz olmasaydı, insan ömrünün 1000 sene olmaması için hiçbir sebep yoktu.” demişti.

Toz tanecikleri, varlıkları ile dünyadaki kusursuz dengenin kurulmasında büyük bir paya sahiptirler. Havadaki su buharı toz taneciklerinin üzerinde yoğunlaşarak pus, sis ve bulutları oluşturur. Eğer atmosferde bu toz zerrecikleri olmasaydı, su buharının damlalar halinde yoğunlaşması çok zor olurdu. Hatta  havada toz zerreleri bulunmasaydı, yoğunlaşan su buharı yere yağmur damlaları halinde asla düşemez, çok şiddetli sağnak yağışlara sebep olur bu da sellere, heyelanlara kısacası büyük doğal afetlere yol açardı.

Konuya ulaşmak için:
ÇÖL TOZLARININ ÇEVRE VE BİTKİLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Ağustos ayında, 1980-2019 yılları arasında yağışlı gün sayısı grafiğine baktığımızda, 2002 yılı 13 günle başı çekiyor. Son 10 yılda bariz bir azalma göze çarpıyor. 

   


Toplam yağış miktarında ise, 1982 ve 1993 yılları ön plana çıkıyor. 

   


AVRUPA'DA REKOR SICAKLIKLAR

Bilim insanları, temmuz ayının, sıcaklık kayıtlarının tutulduğu 1880'den bugüne kadar yeryüzünde görülen en sıcak ay olabileceği uyarısında bulundu.

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) göre, Avrupa, Kuzey Amerika ve Kuzey Kutbu’ndaki alışılmadık sıcaklıklar ile temmuz ayındaki ortalama sıcaklığının bu güne kadar kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı.

NASA’nın yayınladığı verilere göre, geçen haziran ayı normallerin 0,93 derece üzerinde geçti, Temmuz ayının ise daha yüksek bir rakamla şu ana kadar dünyada ölçümlenen en sıcak ay olması bekleniyor.

Alaska’da geçtiğimiz hafta şu ana kadar kaydedilen en sıcak iki gün yaşandı, Anchorage şehrinde sıcaklık ilk defa 32 derece olarak ölçüldü.

Afrika üzerinden batı Avrupa'ya etki eden bir sıcak atağın, bu günlerde Almanya, Fransa, İspanya, Belçika ve Hollanda'da bazı kentlerde hava sıcaklıklarını, 40 derecenin üzerine çıkartması bekleniyor...

Fransa'nın başkenti Paris'te 28 Temmuz 1947'de ölçülen ve şimdiye kadarki en yüksek sıcaklık olan 40,4 dereceye iki gün içinde ulaşılacağı öngörülüyor.




Bu yazıyı hazırladığımız sıralarda,  bugün Paris'te ölçülen 42.6 derece sıcaklık, şehirde tüm zamanların en sıcak değeri olarak tarihe geçti. Paris'te bugün, yani 25 Temmuz 2019 tarihinde ölçülen 42.6 derece, kayıtların tutulduğu 1874 yılından beri en yüksek sıcaklık rekoru oldu.
Hatta bu rekor, 1995 yılında İspanya Madrid'te ölçülen 42,2 derecelik rekoru bile geçmiş bulunuyor.


Aşağıdaki görseldeki rekor revize edildi.


Paris'te son 145 yılda sıcaklık rekorları:




Hollanda da, son 75 yılın en sıcak günlerini yaşıyor.

Hollanda tarihinde en yüksek sıcaklık, 23 Ağustos 1944'te 38,6 derece olarak ölçülürken, bugün 39.7 dereceyle yeni rekor kırıldı.Önce 41.7 derece yazıldı, sonra revize edildi.




Almanya'da da sıcaklık rekoru kırıldı. 40.9 derece.



Türkiye için normal, İngiltere için anormal olan bu sıcakların Londra'daki etkisi:
-Birçok tren şirketi rayların aşırı ısınması sebebiyle Londra'ya gelen trenleri iptal etti.
-Bazı şirketler, yolculara mecbur kalmadıkça seyahat etmemeleri konusunda uyarıda bulundu.
-Arabayla gidip gelecek olanlara "radyo sinyalleri de kesintiye uğrayabilir" uyarısı yapıldı.
-Bugünkü sıcaklıkların daha önceki rekoru kırması bekleniyor (Rekor: 38.5c 10 ağustos 2003)











Kaynaklar:

https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme...m=ISTANBUL

https://www.infoclimat.fr/climatologie-m...aturk.html

*************************************************************************************

Hazırlayan ve derleyen:
Serkan SEZENOĞLU

DİĞER YAZI DİZİLERİM:
**********************

İSTANBUL'UN MEŞHUR KIŞLARI:
http://www.forumatmosfer.com/forum-istan...ur-kislari

1929 KIŞI - BOĞAZDA BUZ ÜZERİNDE İNSANLARIN FOTOĞRAF ÇEKTİRDİĞİ EFSANE KIŞ
http://www.forumatmosfer.com/konu-1929-k...e-kis.html

UNKAPANI KÖPRÜSÜNÜ 4 PARÇAYA AYIRAN MEŞHUR 1936 KIŞI
http://www.forumatmosfer.com/konu-unkapa...-kisi.html

1954 KIŞI VE BOĞAZI KAPLAYAN BUZ KÜTLELERİ
http://www.forumatmosfer.com/konu-1954-k...eleri.html

1957 KIŞI - İSTANBUL
http://www.forumatmosfer.com/konu-1957-k...anbul.html

İSTANBUL, EDİRNE VE AVRUPA'YI FELÇ EDEN MEŞHUR 1963 KIŞI
http://www.forumatmosfer.com/konu-istanb...-kisi.html

1966 KIŞI - İSTANBUL
http://www.forumatmosfer.com/konu-1966-k...anbul.html

1967 KIŞI - İSTANBUL
http://www.forumatmosfer.com/konu-1967-k...anbul.html

1972-1973 KIŞI - İSTANBUL'DAN KIŞ MANZARALARI
http://www.forumatmosfer.com/konu-1972-1...alari.html

İSTANBUL'UN MEŞHUR 1985 KIŞI
http://www.forumatmosfer.com/konu-istanb...-kisi.html

İSTANBUL'UN MEŞHUR MART 1987 KIŞI
http://www.forumatmosfer.com/konu-istanb...-kisi.html

BİR FOTOĞRAFIN ÖYKÜSÜ... 1987 KIŞINDA ATATÜRK HAVAALANI
http://www.forumatmosfer.com/konu-bir-fo...alani.html

1992 KIŞI - BİR KIŞ EFSANESİ
http://www.forumatmosfer.com/konu-1992-k...anesi.html

İSTANBUL'UN MEŞHUR 2004 KIŞI
http://www.forumatmosfer.com/konu-istanb...-kisi.html

1987-2018 YILLARI ARASINDA, İSTANBUL'DA, MART AYINDA KAR YAĞIŞLI GÜNLER
http://www.forumatmosfer.com/konu-1987-2...unler.html


DÜNYA TARİHİNDE İZ BIRAKAN METEOROLOJİK OLAYLAR:
http://www.forumatmosfer.com/forum-dunya...ik-olaylar

ÇANAKKALE SAVAŞI'NDA DÜŞMANA 16.000 KAYIP VERDİREN KAR FIRTINASI:27 KASIM 1915
http://www.forumatmosfer.com/konu-canakk...-1915.html

1816 - YAZSIZ GEÇEN YIL
http://www.forumatmosfer.com/konu-1816-y...n-yil.html

3 ŞUBAT 1972 (İRAN) - 8 METRE KAR KALINLIĞIYLA TARİHİN EN ÖLÜMCÜL KAR FIRTINASI
http://www.forumatmosfer.com/konu-3-suba...inasi.html


DÜNYA İKLİMİ:
http://www.forumatmosfer.com/forum-dunya-iklimi

ORMANLIK ALANLAR YAĞIŞI ÇEKER Mİ?
http://www.forumatmosfer.com/konu-ormanl...er-mi.html

KUTUP IŞIKLARI - AURORA BOREALIS
http://www.forumatmosfer.com/konu-kutup-...ealis.html

YANARDAĞ PATLAMALARI KIŞ MEVSİMİNİ ETKİLER Mİ?
http://www.forumatmosfer.com/konu-yanard...er-mi.html

ÇILDIR GÖLÜ’NDE BUZDA BALIK AVI
http://www.forumatmosfer.com/konu-cildir...k-avi.html

SALAR DE UYUNİ - UYUNİ TUZ ÇÖLÜ
http://www.forumatmosfer.com/konu-salar-...-colu.html

NASA GÖRSELLERİ KANIT GÖSTERİLDİ : HAVA DURUMUNA MÜDAHALE EDİLİYOR
http://www.forumatmosfer.com/konu-nasa-g...liyor.html

SİBİRYA'DA YENİ BİR GİZEMLİ KRATER BULUNDU
http://www.forumatmosfer.com/konu-sibiry...lundu.html

1984-2016 YILLARINA AİT İSTANBUL UYDU FOTOĞRAF GÖRÜNTÜLERİ KIYASLAMASI
http://www.forumatmosfer.com/konu-1984-2...amasi.html

1880-2017 YILLARI ARASI KÜRESEL SICAKLIK ANAMOLİSİ GRAFİĞİ
http://www.forumatmosfer.com/konu-1880-2...afigi.html


TÜRKİYE İKLİMİ:
http://www.forumatmosfer.com/forum-turkiye-iklimi

TÜRKİYE'DE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE METEOROLOJİK AFETLER
http://www.forumatmosfer.com/konu-turkiy...etler.html

TÜRKİYE'NİN ŞİDDETLİ DOLU İKLİMİ
http://www.forumatmosfer.com/konu-turkiy...klimi.html

ÇÖL TOZLARININ  ÇEVRE VE BİTKİLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ... 
http://www.forumatmosfer.com/konu-col-to...ileri.html

BEYAZIT KULESİ: ÇOCUKLUĞUMUZUN KAR SEVİNCİ
http://www.forumatmosfer.com/konu-beyazi...vinci.html


FORUM ATMOSFER OKULU:
 
AVRASYA KAR ÖRTÜSÜNÜN KIŞA ETKİSİ
http://www.forumatmosfer.com/konu-avrasy...tkisi.html

BİR UZUN VADE KLAVUZU: MJO ENDEKSİ
http://www.forumatmosfer.com/konu-bir-uz...deksi.html

AMATÖR TAHMİNCİLİK TARİHİ VE MODELLERİN GÜVENİLİRLİĞİ
http://www.forumatmosfer.com/konu-amator...rligi.html

UZUN VADELİ TAHMİNLER, FIRTINA TAKVİMİ VE SİSTEM DÖNGÜSÜ
http://www.forumatmosfer.com/konu-uzun-v...ngusu.html

KAR YENİR Mİ? KAR NEDEN SEVİLİR? KAR SEVGİSİ !..
http://www.forumatmosfer.com/konu-kar-ye...vgisi.html


UYARI:

https://www.forumatmosfer.com web sitesinden alıntı yapmak isteyen kişi, kurum ve kuruluşlar;  “Yazılı izin almış olsalar dahi” kullandıkları materyalin  http://www.forumatmosfer.com sitesinde yayınlanmakta olduğunu ve bu siteden alıntı yapıldığını açık bir şekilde belirtmekle beraber http://www.forumatmosfer.com sitesine link vermek zorundadır.
Bu gönderiye 11 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
2 Beğen 9 Muhteşem


Ek Dosyalar Ekran Görüntüleri
   
Resimler
       
.
Cevapla
Efsane efsanesi bir yazi olmus, eline emegine saglik Serkan hocam, sanirim kar tutkusunu cocuklarimiza asilamasak daha iyi olacak zira 30 sene sonra havada kar gormek mucize olacak
Bu gönderiye 6 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
3 Beğen 3 Muhteşem
Cevapla
Serkan bey müthiş bir çalışma.emeğinize sağlık.sizin araştırma dolu yazılarınızı burada herzaman görmek isteriz.bilgi paylaştıkca çoğalır.

44 yıllık doğma büyüme istanbulluyum.
Bu kadar serin temmuzu çocukluğumuzda  belki yaşamıştık.
Hiç böyle tekrarlanacağını düşünemezdim. En az iki sıcak atak bekliyordum.
Bu gönderiye 7 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
4 Beğen 3 Muhteşem
Cevapla
Geçenlerde yazmıştım foruma,Serkan aramızda olsa eminim serin geçen yazlarla ilgili de nefis bir araştırma yazısı yazardı diye.Extrem Temmuz başkanı foruma döndürmüş anlaşılan.Olması gereken de buydu.Böyle bir Temmuz ayı geçirirken,hava merakı olan insanlar 2 satır da olsa yazmalıydı foruma.Ben de öyle yaptım.Tarihi bir temmuz geçirirken yazmamak olmazdı.Temmuz aylarından  bahsederken forumda Tayfun beyle konuştuğumuz 1981 yılına atıf yaparak  ne kadar doğru örnek verdiğimiz 1981 temmuz değerlerinden belli.Ve Hoşgeldin Serkan...

NOT: Bir konuda notum var Milliyete göre Paris' te rekor 28 temmuz 1947'de 49,4 derece
Ama senin kaynağın muhtemelen daha doğrudur
Bu gönderiye 5 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
2 Beğen 3 Muhteşem
''GULYABANİ VARDIR''
Cevapla
Eline emeğine sağlık Serkan abi , yine efsaneliği anlatılamayacak kadar efsane olan bir yazı daha. Acaba Temmuz ve belki de Ağustos ayları yavaş yavaş bu seneden itibaren düşüşlere başlar mı ? Allah ömür verirse seneye ki yaz ayını da görelim ve bu sene ki gibi serin Temmuz belki de Ağustos ayı geçerse , acaba soğuma trendine mi girdik diye düşünmeye başlarız. Tabi eğer Temmuz ve Ağustos aylarında kendini göstermeyen yaz Eylül ve hatta Ekim'de göstermez ise. Bakalım bu soğuk ataklar kışa kadar devam eder mi ?
Bu gönderiye 5 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
2 Beğen 3 Muhteşem
Cevapla
(26-07-2019, Saat: 00:09)Zafer Yüce Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Geçenlerde yazmıştım foruma,Serkan aramızda olsa eminim serin geçen yazlarla ilgili de nefis bir araştırma yazısı yazardı diye.Extrem Temmuz başkanı foruma döndürmüş anlaşılan.Olması gereken de buydu.Böyle bir Temmuz ayı geçirirken,hava merakı olan insanlar 2 satır da olsa yazmalıydı foruma.Ben de öyle yaptım.Tarihi bir temmuz geçirirken yazmamak olmazdı.Temmuz aylarından  bahsederken forumda Tayfun beyle konuştuğumuz 1981 yılına atıf yaparak  ne kadar doğru örnek verdiğimiz 1981 temmuz değerlerinden belli.Ve Hoşgeldin Serkan...

NOT: Bir konuda notum var Milliyete göre Paris' te rekor 28 temmuz 1947'de 49,4 derece
Ama senin kaynağın muhtemelen daha doğrudur

Sana rahmetli Levent Kırca'nın tabiriyle aşoşeydıt pres'le cevap vereyim Zafercim  haha


resim
Bu gönderiye 7 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
1 Beğen 2 Muhteşem 4 Hahaha
.
Cevapla
Müthiş bir çalışma eline sağlık...
Bu gönderiye 5 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
3 Beğen 2 Muhteşem
Cevapla
(26-07-2019, Saat: 08:32)Serkan Sezenoğlu Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Sana rahmetli Levent Kırca'nın tabiriyle aşoşeydıt pres'le cevap vereyim Zafercim  haha

Harika bir skeçti sabah sabah aklıma geldi Big Grin
Bu gönderiye 6 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
1 Muhteşem 5 Hahaha
Cevapla
Eline emeğine sağlık Serkan abi çok güzel bir yazı olmuş gerçekten emeğin çok fazla çok teşekkürler aramıza yeniden hoş geldin
Bu gönderiye 5 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
2 Beğen 3 Muhteşem
Cevapla
Harkulade gerçekten.
Canı gönülden Tebrikler ve teşekkürler Üstat..
Bu gönderiye 8 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
4 Beğen 4 Muhteşem
.
Cevapla
  


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  ANKARA 1981-2020 YILLARI ARASI YAZ AYLARI SICAKLIK ANALİZİ Ahmet Uğur Aktaş 6 5,692 08-10-2020, Saat: 20:30
Son Yorum: Ahmet Uğur Aktaş
  İSTANBUL - 1981-2020 YILLARI ARASI, YAZ AYLARI SICAKLIK ANALİZİ Serkan Sezenoğlu 13 14,599 23-09-2020, Saat: 09:11
Son Yorum: Ümit
  2019-2020 KIŞININ DEĞERLENDİRMESİ Serkan Sezenoğlu 4 3,678 08-03-2020, Saat: 09:56
Son Yorum: kazablanka özgür
  2019 YILI TÜRKİYE İKLİMİ VE KÜRESEL İKLİM DEĞERLENDİRMESİ Serkan Sezenoğlu 2 2,502 06-03-2020, Saat: 22:53
Son Yorum: Serkan Sezenoğlu

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
3 Ziyaretçi