Bu sene soğukların bizde uzun süreli kalmasını sağlayan BLOKAJ hadisesine uygun atmosferik koşulların kolay kolay oluşmayacağını mevsimlik tahminimde anlatmıştım. Nedeni ise izlanda alçak basıncının Avrupa ve bizi domine etmesi olarak açıklayabilirim. İskandinav yüksek basıncının stabil hale gelememesinin nedenlerinden biri olarak kuzey buz denizindeki erime gösteriliyor. Güneşten yansıyan ışınları emen toprak ve su ısınıp yükselerek alçak basınç depresyonlarını tetikliyor ve kırılması güç bir döngü ortaya çıkarıyor.
Önümüzdeki günler için en makul yorumlardan birini Ozan Deniz yapmış, bu döngüden bize mutlaka bir salınım olacağını fakat zamanın belli olmadığını söylemiş. Şu an hangi tarih verilirse verilsin 6 saate kalmaz tahminler değişir çünkü izlanda alçak basıncı Avrupa'da kıta içlerini kasıp kavururken ve polar kökenli üst seviyelerde aşırı soğuyan havanın dinamik yapısı sebebiyle nokta atışı tahmin yapmak imkansıza yakın.
Güncellemelerde Alçak basınç alanları makaralı sistem gibi önce soğuk havayı güney enlemlere salıp daha sonra tekrardan hızla kuzeye çekilerek yağış rejimlerinde büyük değişimlere neden oluyorlar, bunların arasına dalacak kuvvetli bir sırt (yüksek basınç) sonucu çetin kış şartları yaşayabiliriz. Şimdilik kesin olan önümüzdeki 2 haftalık süreçte çok hareketli günler bizleri bekliyor. Lodos, karayel, zaman zaman poyraz, yağmur, sulu kar ve kar yağışları ile geçireceğimiz bir zaman dilimine girdik. Özellikle İç ve Doğu bölgelere birikim olarak fazlaca KAR geliyor diyebilirim.
İstanbul için ise 14 Ocak Pazar günü öğle saatlerinden sonra özellikle kuzey ve yüksek bölgelerde orta kuvvette ve kısa sürelerle yoğun kar sağanakları görülebilir. Kayda değer bir birikim olmasada görsellik açısından kar hasretiyle yanan genç dimağlara ilaç gibi gelecektir. Yağışlar 15 ocak öğle saatlerinde doğuya çekilmiş olacak, sonraki randevu 18 ocak gibi.
Sağlıcakla kalın