HAVA MODELLERİ VE RADAR İÇİN TIKLAYINIZ

  •  Önceki
  • 1
  • ..
  • 2272
  • 2273
  • 2274(current)
  • 2275
  • 2276
  • ..
  • 2601
  • Sonraki 
Konuyu Oyla:
  • Toplam: 78 Oy - Ortalama: 4.21
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İSTANBUL HAVA TAHMİNİ VE KAR TAHMİNİ
Kış bitmeden 2 ya da 3 tane kuvvetli sistem alacağız
Bu gönderiye 6 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
3 İnanılmaz 2 Hahaha 1 Üzgün
KRAL
Cevapla
(13-02-2020, Saat: 22:13)Mehmet Cengiz Küllük Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Kış bitmeden 2 ya da 3 tane kuvvetli sistem alacağız

Tam olarak nerede hocam ve neye dayanarak? Merak ettiğim için soruyorum.
Bu gönderiye 4 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
4 Beğen
KEŞKÜL
Cevapla
Öyle olursa çok iyi olur. Pek zannetmiyorum 2 özellikle 3 tane geleceğini.
Cevapla
Bir bir geçiyor kışın en verimli olmasını beklediğimiz günler. Bir bir çöpe gidiyor.
Bu kıştan bukadar diye inandırdım kendimi artık. olursa mucizedir benim adıma.
Bu gönderiye 2 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
2 Üzgün
Cevapla
Diyagram iyi değil , 22-28 şubat son hafta bir ihtimal var, onu takip ediyorum, o sistemde beklediğim noktaya gelmezse kışa bye bye

resim
Bu gönderiye 9 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
2 Beğen 7 Üzgün
Cevapla
Gerçekten çok kötü günler geçiriyoruz. Şuan hava soğuk ve yerde kar olması gereken mevsimde biz hava da kar görmek için geceyi güdüze katar gibi model takibi yapıyoruz ama sisteme girmeye saatler kala yine değişiyor. Kış mevsiminde güneşi hiç sevmiyorum. Kış dediğin soğuk ve karlı, yaz dediğin sıcak ve kurak geçmeli ama şimdi yaz mevsiminde bile ne olacağı belli olmuyor. Geçenlerde Avustralya'da yangın bölgesi yaz mevsiminde son yılların en şiddetli yağmurunu aldı bu bir örnek. Azor'un konumu muhteşem olmasına rağmen polar vortexin dağılaması nedeni ile hep cılız soğuklar aldık. En son ki sistemde ise son anda kaçtı. Aklımın ucundan hiç geçmezdi mevsimlerin değişeceği, kış mevsiminde kar yağmayacağı sadece hava da kar görmek için çabalayacağımız hiç aklıma gelmezdi. Çok vahim bir durumdayız. 2018'den beter bir kış geçiriyoruz. Ankara'ya bile adam akıllı kar yağmadı. Kar yağıyor 5 cm civarı aynı gün akşam eriyor veya ertesi gün sabah kalkıyorsun normal sıradan gün gibi. Bahara erken giriş yapmaktan korkuyorum. Keşke ilkbahar da bol aksiyonlu yağışlar olsa da o şekilde keyif alsak. Yaz mevsimi de inşallah bol yağışlı geçer diye umut edelim. Kış mevsiminde bana kardan sonra en çok mutluluk veren şey mont, eldiven ve bot üçlüsü. Kar yağmasa bile soğuktan dolayı bunları giymek zorundayız o yüzden şimdi bunları bile giyememek beni çok üzüyor. Bilmiyorum çok mu abartıyorum acaba.
Bu gönderiye 6 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
1 Beğen 2 Muhteşem 3 Üzgün
Cevapla
Büyük ihtimal Mayıs - Haziran dönemi serin ve yağışlı geçecek bunun ile ilgi mart ayında blogumda bir yazı hazırlayacağım
Bu gönderiye 6 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
2 Beğen 2 İnanılmaz 2 Hahaha
Cevapla
(13-02-2020, Saat: 19:44)The Snow Paratoner Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Bu yorumumu tekrar hatırlatmak için alıntıladım. Bakın arkadaşlar ayın 18'inde +15'lerdeydi 850 hpa soğukluğu. Şimdi +5'lere düşmüş. Bu kadar ısınmaması tabiki güzel fakat ne kadar oynak farkındaysanız. Bu durumda tutarlı tahmin yapmak iyice zorlaşıyor. Kar gösterirken bir anda farklı bir durum çıkabilir ya da hiçbir şey gözükmüyorken bir anda kar gösterebilir.
10 derecelik düşüş gayet ciddi bir düşüş bu arada. Düşünsenize cılız -4'ler varken bir anda -12'ler -15'ler gözükse neler olur neler.

O sıcakların ülkemize girememesinin en büyük nedeni, biz batıdakileri hüsrana uğratan ama Karadeniz ve doğudakilerin efsanesi olan 6 şubat sistemi bence. Batıdan girmesinin üzerinden bir hafta geçmiş olmasına rağmen hala doğuda, güney doğuda, hatta Bağdat'da bile 12 yıl sonra kar yağışlarına sebebiyet veren bu sistem. Mersin, Antakya, Urfa, Mardin yaklaşık 10 yıl sonra kar yağışı gördü. Dün 27 ilde okullarda kar tatili vardı.

Çocukluğumda İstanbul'da çok nadir yaşadığım ama artık mucizelere bağlı sıcak cepheyle bile kar yağışları görüldü çoğu şehirde. Zeminde öyle kuvvetli bir soğuma oldu ki, gelen sıcak cephe bile yağışın yağmur olarak düşmesini sağlayamadı. Bizim eskiden sistem arkası lodosla lapa lapa kar almamız gibi. Dün KarlıSinop nickli arkadaş 6-9 şubat sistem başlığına yazmıştı. Sinop'ta hala kar yağışı alan yerler var diye. Zemin hala o kadar soğuk ki, Karadeniz'den nemle kopup gelen deniz etkisi yağışları bile yağmur yerine kar bırakıyor hala.

İstanbul'da bile gündüz 15 dereceyi bulan sıcaklık, gece 4-5 derecelere düştü. Bu sabah müthiş bir soğuk vardı. Tıpkı öğrencilik yıllarımda Ankara otogarına sabah inişlerimde veya molalarda Bolu dağında yaşadığım iç Anadolu ayazları gibi.

Evet tekrar o sıcakların neden bizim coğrafyaya giremediğine gelirsek, işte Anadolu'daki bu zemin soğuması, Afrika üzerinden Avrupa'ya sokulan sıcak atağın, ülkemize gelince batıdan itibaren nasıl puf diye söndüğünü modelleri animasyon olarak hızlı oynatırsanız siz de göreceksiniz. Bundan sonra gelebilecek zayıf sistemler bile doğu bölgelerde muhtemelen kar yağışlarına sebebiyet verecektir. Sanırım Mehmet Cengiz Küllük hocam da bunu kastetmiş olabilir.

Aslında bizim kışın kaderi de benzer şekilde kasım ayında çizildi. 13 Kasımda yediğimiz sıcak atakla, neredeyse 30 dereceye varan sıcaklıklar ve ısınma hem Avrupa'nın hem de bizim kış kaderimizi etkilemiş olabilir. O sıcaklar tüm Avrupa ve ülkemizin batı kesimlerini etkilemişti. Hatta İskandinavya bölgesinde bile sıcaklık rekorları kırılmıştı. Sonrasında tüm Avrupa bir türlü iflah olmadı bu kış.

Peki bundan sonrası ne olacak? Kış bitti mi? Şimdilik öngörülerim, geç gelen geç gidecek diyor. Bunu neye dayandırdığımı aşağıda açıklayacağım. Öncelikle geçen günkü analiz yazımda, Rusya bölgesinin kar yağışlarıyla yeni tanışacağını bir animasyonla göstermiştim. 


9-km-ECMWF-Global-Pressure-Europe-Snowfall.gif

Sonrasında da 10 gün kadar İzlanda hakimiyetinden bahsetmiştim. AO'nun aşırı pozitiflerde gezinmesinin doğal bir sonucu. Ya da İzlanda böyle coştuğu için AO pozitif. Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar hikayesi gibi. Bu durumun sonucu olarak da, kutup soğukları, polar vortex o bölgeye hücum ediyor. Üzerimizde ciddi bir soğuk görünmüyor. Hatta bu 23-24 şubat sistem ihtimallerinde de diyagram da - 7 - 8 bandından aşağı soğuk olmamasının sebebi de bu. Çünkü kuzeyimizde yeterli soğuk kalmadı. İzlanda Atlantik'i pompaladıkça soğukları çekti, kısır döngüye girdi iş. 

Şimdi uzun vadeli verilere bakınca ulaştığım sonuçları açıklayacağım. Volkan kardeşimiz sağolsun, bize bir sponsor daha buldu. Yabancı kaynaklı paralı modelleri almamız konusunda. Yukarıda fark etmişsinizdir belki. BNI firması sayesinde bunu başardık. Artık elimizde daha fazla veri var. Şimdi 500 hpa anomali haritalarına bakacak olursak, ABD üzerindeki soğukların ay sonuna doğru İskandinavya bölgesine kayacağı bariz belli oluyor. 

14-km-EPS-Global-Europe-500-hPa-Z-Anom-no.gif

O bölgedeki soğuma muhtemel bir yüksek basınç hakimiyetine sebebiyet verebilir. 

Ecmwf NAO verileri ay sonunda nötre yakın değerlere geliyor. 

46 günlük :

c94881ad26e67a90d.png

15 günlük :

nn.png

Ecmwf AO 15 günlük grafik, AO'nun aşırı pozitiften keskin düşüş yapacağını gösteriyor. 

oo.png

Gfs NAO indexi hatta nötrü de aşıp, negatife yönelmiş. 

p.png

GFS AO verileri de keskin düşüşü müjdeliyor. 

u7b645fb2b0ba06a3.png

Gefs ortalama değerler de AO keskin düşüş yapacak diyor. 

w95d6d71a7c57c079.png

Bütün bu veriler ışında, ayın son günleri, belki de mart ayının ilk günleri, tıpkı 2018 şubat sonu, Mart ilk günleri Avrupa'ya akan çok ciddi bir soğuk atak karakterine benzer bir soğuk atak olabilir diyor. Muhtemel olasılıklar rota olarak bizi gösteriyor ama tabii ki bunun olup, olmayacağını zaman gösterecek.İndexdeki dalgalanma ışığında 23-24 şubattan bir cacık olur mu merakla takip ediyoruz elbette.

Son olarak da, Ozan Soyak kardeşimiz, son günlerde yeni uygulama için müthiş bir emek veriyor. Sık sık yazışıyoruz ilerleme kaydettikçe. Size şunu söyleyebilirim, tek kelimeyle kusursuz ve muhteşem bir uygulama geliyor. Konum bulucusu mükemmel çalışıyor, hava durumu kaynağı dünyanın en güveniliri, ayrıntılar çok fazla doyurucu. Her gün güncellenen, bulunduğunuz bölgeye has, Forum Atmosfer tahmini göreceksiniz. Uygulamadan yine foruma giriş yapıp, tüm sosyal medya hesaplarımıza tek tıkla gireceksiniz. Ufak tefek hatalar var, Ozan sağolsun çözmek için müthiş emek sarf ediyor. Arada Apple için olana da bakıyor ama bundan yeterli ilgiyi görürsek, onu da çok kısa zamanda yayınlayacağız. Buralardan ayrılmayın.

   

   

   
Bu gönderiye 35 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
5 Beğen 28 Muhteşem 2 İnanılmaz
.
Cevapla
Serkan hocam analizin çok güzel verilerde oyle, yalnız senden bir ricam var bu paraları verilerin üzerine mutlaka form atmosfer logosu koyalım oradan buradan bakıp verileri çalıp kendi tahminiymiş gibi sağa sola yazan şerefsiz çok
Bu gönderiye 19 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
7 Beğen 12 Muhteşem
Cevapla
(14-02-2020, Saat: 09:39)Ümit Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Büyük ihtimal Mayıs - Haziran dönemi serin ve yağışlı geçecek bunun ile ilgi mart ayında blogumda bir yazı hazırlayacağım

Ağzından bal damlıyor Ümit abi. İnşallah öyle olur.

(14-02-2020, Saat: 09:50)Serkan Sezenoğlu Nickli Kullanıcıdan Alıntı:
(13-02-2020, Saat: 19:44)The Snow Paratoner Nickli Kullanıcıdan Alıntı: ...

...

Serkan abi seninde ağzından bal damlıyor. Şu sıcak kış gününde içimi soğuttun çok mutluyum. İnşallah iyi bir kar alırız. Doğu Karadeniz kıyıları ve Güneydoğu'ya yağdıktan sonra sıra bizde.
Bu gönderiye 8 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
8 Beğen
Cevapla
  
  •  Önceki
  • 1
  • ..
  • 2272
  • 2273
  • 2274(current)
  • 2275
  • 2276
  • ..
  • 2601
  • Sonraki 


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  İSTANBUL'UN AYLARA GÖRE REKOR SICAKLIK TARİHİ-YENİ BİR REKOR GELİR Mİ? Zafer Yüce 12 15,628 26-07-2023, Saat: 17:45
Son Yorum: Yalçın Kaya (Mrsnowizma)
Tongue [YARIŞMA] İSTANBUL'A İLK KAR NE ZAMAN YAĞACAK? Ümit 95 40,138 27-12-2022, Saat: 13:58
Son Yorum: Poseido74
  İSTANBUL'A İLK KAR NE ZAMAN YAĞACAK? Serkan Sezenoğlu 64 49,944 06-11-2017, Saat: 22:52
Son Yorum: Ozan Soyak

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
351 Ziyaretçi