HAVA MODELLERİ VE RADAR İÇİN TIKLAYINIZ

  •  Önceki
  • 1
  • ..
  • 1799
  • 1800
  • 1801(current)
  • 1802
  • 1803
  • ..
  • 2601
  • Sonraki 
Konuyu Oyla:
  • Toplam: 78 Oy - Ortalama: 4.21
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İSTANBUL HAVA TAHMİNİ VE KAR TAHMİNİ
Yahu ha sistem, ha soğuk hava dalgası. Ne farkeder? İşlevi önemli, bakın dalganıza Smile

 Gerçi siz de haklısınız. Sanırım sıcaklar vurdu hepinizi. Daha önce de yazmıştım. Eylül ayları artık yaza dair aylardanmış gibi davranıyor. O yüzden ben sonbahar gözüyle görmüyorum. Göreceksek de, etkileri ancak ekinoks takvimine göre 23 Eylül'den sonrasına, yani Eylül sonuna bakmalı artık diye. 

Bugünkü sıcaklık henüz verilere girilmeden, Eylül ayı ortalaması bu sene şu ana kadar İstanbul'da, Ağustos ayı ortalamasından 2, temmuz ayı ortalamasından sadece 1 derece düşük. İstanbul'un 1929'dan beri ölçülen 100 yıllık Eylül ayı sıcaklık ortalaması 20.1 derece. Bugünkü, Eylül ayı için aşırı sıcağı (31 derece) , ay ortalamasına katmasak bile şu anda ortalama 24.3 derece. Neredeyse yıllık ortalamanın 4 derece üzerinde. 

Son 40 yılın yaz aylarının sıcaklık ortalamalarının artış grafiğine bakar mısınız? Resmen felaket. 

   

Bu arada bu istatistikler için haftalarca uğraşıp hazırladığım konunun bütün resimleri gümlemiş. Ayrıca efsane kışlar başlıkları, Türkiye iklimi, dünya iklimi başlıklarındaki 50'ye yakın makale gibi açtığım bütün araştırma konularındaki fotoğraflarım da gitmiş tnypic sitesi kapanınca. Ah Ozan ah. En iyisi ve en güveniliri bu diye foruma bunu eklemiştin bir de. Gitti bütün emeklerim Sad

Neyse yine konumuza dönecek olursak bakın size Eylül başında yayınlanan kuraklık haritasını paylaşacağım MGM'nin... 

   

Kuraklık haritasına göre, Trakya'nın doğusu, Ege Bölgesi'nin büyük çoğunluğu, Akdeniz kıyıları ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin doğusu, haritada "Acil durum" uyarısı olarak gösterilen "Şiddetli Kuraklık" anlamına gelen kahverengi renk ile gösterilmiş.


Yani durum gerçekten çok vahim. Zafer'in söylediği gibi, yılda iki sistem görsek kış sert geçti diyeceğiz neredeyse. Müthiş bir kış lastiği fırsatçılığı oluşturuldu bu ülkede. Belki de senede 1 ya da 2 gün kar yağacak diye, insanlar 4-5 ay boyunca kar lastiği takmaya ve almaya zorlanıyor İstanbul'da. İhtimal neredeyse yüzde 1 veya 2. Hani diyoruz ya, kar yağmayacağını bilmek o kadar kolay ki, ihtimaliniz bütün kış boyunca %98-99. Biz ise o yüzde 1-2 ihtimalin peşinden koşuyoruz. 

Tekrar başa dönecek olursak, sistem mi, soğuk hava dalgası mı konusuna, genel olarak diyagramda hamaklaşmanın görüldüğü her periyoda sistem diyoruz, yaz olsun, kış olsun. Sonu kuş gibi kırpılma da olsa, bir, iki güne de düşse, yağışı da uçsa, o gözümüzde hep sistem olarak adlandırılıyor aramızda. Sistem 'in kelime anlamına bakacak olursak, tdk sözlüğünde "düzen" olarak geçiyor. Yani bu diyagram düzeninde hamaklaşmayla birlikte bir düzensizlik oluşuyor sonuçta. Ya da farklı bir düzene geçiş oluyor. Bu yüzden sistem olarak kullanılmasında sakınca yok belki de. 

Ama asıl olarak meteorolojik anlamında bu tarz hava değişikliği olaylarına sistem denilmesinin anlamı biyoloji biliminden geliyor olabilir. Çünkü biyolojide sistem, Organizmada aynı işlevleri gerçekleştirmek için birbirleriyle ilgili, bağlantılı organların oluşturduğu birlik veya gruba deniyor. İskelet sistemi gibi mesela. Ekosistem gibi, sindirim sistemi, boşaltım sistemi gibi. Meteorolojideki kullanım amacı da, sanırım soğuğuyla, yağışıyla, rüzgarıyla, basınç değişimleriyle havadaki durumu değiştiren olayların bir bütün olarak, grup olarak, birlik olarak değişikliği anlamında olabilir. 

Bu durumda, sistemde eğer yağmur yoksa, Zafer'in dediği, adı sistem olmaktan çıkıyor sanırım. Çünkü sistem için gerekli şeyler, soğuk, yağış, rüzgar, basınç değişimi bütünü. Tabii bu bir bakış açısı ancak bence bunlardan herhangi birinin etkisini sistem içerisinde bile bilemiyebiliyoruz. Yağış yok deyip, yağdığı olmadı mı? Rüzgar fırtına deyip, gram esmediği olmadı mı? Yani bu bütünlüğün bozulduğu olaylara, yok efendim ben buna sistem demem, yağışı yok, rüzgarı güdük falan demek bana pek de mantıklı gelmiyor. Sonuçta kendi dediği gibi, sistem kuşa döndü diyoruz, soğuk hava dalgası kuşa döndü demiyoruz. Bir bütün olarak düşünüyoruz. Bu da bence diyagramda görünen hamaktır. Ya da 500 hpa veya 850 hpa'da yurdumuza giren mavi, yeşil renkler, yani soğuk havadır. - 10 girmesini beklerken dillendirdiğimiz şey sistem değil mi? - 10 girsin de, yağışını kendi oluşturur İstanbul diyoruz, Dek'le, mek'le. Oradaki yağışı bilemeyiz ki. Sonuçta sistem denmesi bence daha mantıklı. Ama zayıf sistem deriz ama kuvvetli sistem. Sistem 1 güne inince sistemlikten çıkmıyor ki? Veya yağışı kuşa dönünce. Ne malum beklenenden fazla yağacağı? Sonuçta hava şartlarında bir değişim yaşanıyor, soğuğuyla olsun, rüzgarıyla olsun, bulutlanmasıyla olsun. 

Hatta bu konuda bizim Ahmet geçen yıl çok darılmıştı Zafercim sana. Merakla beklediğimiz sistemler kuşa dönüp de, bir iki güne inince, kar yağışı bile muammaya dönüşmesine rağmen yine de düzgün arşivlemek için, nowcasting yaparak ve bayağı emek vererek Ahmet'in açtığı başlıklara, yok efendim bu sisteme başlık mı açılır? Bu kadar düştük mü, ben utandım falan gibi sözlerin, Ahmet'i bayağı üzmüştü. Sonuçta belki 10-15 gün boyunca gece, gündüz kovaladığımız sistem son anda bozulunca, ister istemez, lanet olsun, ortada bişey kalmadı, bi de utanmadan başlık mı açıyorsunuz sorusu, üzüntüyle elbette hepimizin aklından geçiyor, ancak sistem güdük de kalsa, sonuçta buradaki insanlar aslında ne olacağını merak ediyor. Hem de arşivcilik açısından olaylar daha derli toplu duruyor. Ayrıca Ahmet skew t analizlerinde illa ki şu kadar kar yağacak diyerek başlık açmıyordu ki. Ben çok hatırlıyorum, kar sınırı 600 metre, 400 metre, bu sistemde anca Aydos kar alır, Çamlıca kar alır filan gibi bilgiler verdiğini. 

Neyse efendim, Zafer ortaya bi kemik attı tartışın biraz işte, maksat muhabbet olsun dedi, ben de hızımı alamadım, yazdım da yazdım boş boş Smile

Affınıza sığınarak son olarak havadan bahsedeyim.  İstanbul'da cuma günü 16-17 dereceler ve yağmur da görülecek büyük ihtimalle. Eh bunun adı sistemdir herhalde. Yaklaşık 15 derecelik düşüş ve yağış. 25 Eylül Çarşamba ise şöyle biraz daha sonbahara yakışır, dolu dolu bir yağmurlu sistem alabiliriz. Zafer bey sistem ismini kabul ederse  haha Zaten bu kadar yazıdan sonra, sen haklısın kardeşim, ikna oldum, Allah da benim belamı versin demezse gırtlaklarım  haha

Xmen de gelip, konuyu eytlilere bağladığına göre, Zafer Ümit'e, ben Zafer'e, Ahmet Zafer'e, sonra Zafer herkese şimdiden saydırmaya başladığına göre, Orçun'un dün bir oğlu dünyaya geldiğine ve artık uykusuz gecelerde gelip model yorumlayacağına göre ve Doğan da gelip Fenerbahçe maçındaki kural hatası konusunu açarsa bu kış sert geçecek diyebiliriz herhalde. En azından forumda  haha
Bu gönderiye 13 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
2 Beğen 9 Muhteşem 2 İnanılmaz
.
Cevapla
Maşallah Serkan abi hiç üşenmeden yazmışsın helal olsun
Bu gönderiye 2 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
1 Beğen 1 Hahaha
Cevapla
Valla Serkan abi helal olsun ellerine sağlık bu kadar yazıyı nasıl üşenmeden yazdın ama çok güzel olmuş insan okurken sıkılmıyor bir sonraki cümle de ne var diye merak ediyor en azından ben öyleyim yani. Zafer abi iyice sinirlenecek gibi herkes sistem diyor bir Zafer abi sistem demiyor. O zaman bundan sonra Zafer abiye göre sistem yok çünkü her gelen sistem genellikle 1-2 günlük oluyor ve ya yağıştan kırpılıyor ya da sıcaklıktan Zafer abi de bunları kabul etmediği için ona göre sistem yok haha ama bu sene forumda baya bir sistem olacak gibi  Big Grin
Bu gönderiye 5 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
3 Beğen 2 Hahaha
Cevapla
Kararsız kalanlar beğensin de sayımızı bilelim  napim  Big Grin
Bu gönderiye 3 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
3 Hahaha
Pembe hava'ya sevdalı
Cevapla
Ahahahaha Serkancım bu kadar uzun yazdım Zafer sistemi kabul etmezse gırtlaklarım diyorsan ben daha uzun yazayım sen benim fikrimi kabul et  haha
Önemli olan uzunluğu değil,işlevi yazının  Big Grin
Şimdi bir kaç konuya açıklık getireyim,sistem benim için bir bütündür senin de dediğin gibi.Ve küresel bir ifade olduğuna göre, bir bölgede farklı başka bölgede farklı konuşulmaz,konuşulmamalı.
Mesela senin örneğini verdiğin,soğuk hava geldiğinde sonuçta AB olmasa bile biz deniz üzerinden kendi yağışımızı üretiyoruz,soğuk gelsin de problem değil diyorsun ya,bu durumda soğuk havanın inmesi senin için sistem oluyor.
Ama aynı olay Anadolu'da olmuyor,sadece soğuk hava oluyor,çünkü deniz etkisi yok.Bu durumda oralara için sistem değil,kuru soğuk,ayaz vs gibi ifadeleri kullanıyoruz değil mi?
Aynı hava olayına İstanbul'da sistem,Ankara'da kuru soğuk denmez,denmemeli ben bunu savunuyorum.
Hatta sistem kelimesini kendimce biraz daha açayım belki ne düşündüğümü tam anlatamadım.
Sistem benim için soğuk ve yağışın çakışmasıdır.(kış için)Ben ona sistem diyorum.Tek başına soğuk,soğuk hava dalgası,sıcak olanı sıcak hava dalgası,diğeri de yağıştır.
Yağışın cinsini belirleyen ise havanın sıcak/soğukluğudur.
Yağışlı hava sistemi tabiri kullanılır tv'lerde. Kuru soğuk sistemi tabiri kullanılmıyor.Soğuk hava dalgası deniyor.Yazında sıcak hava dalgası tabiri kullanılıyor.
Aynı sistem İstanbul'da yağmur olarak yere düşerken,Bolu'da kar olarak düşebilir.Burada işte o sıcak/soğuk hava dalgası etkili.
Soğuk hava tek başına yağış için yeterli değil hepimiz biliyoruz (denize kıyısı olmayan yerler için)
Öyle olsa mesela Moskova'ya kışın her günü kar yağması lazım değil mi?
Geçen sene Ahmet'in skew-t analizlerini eleştirme sebebim yağış ve soğuk çakışmasına rağmen,soğuğun yeterli olmayacağının belli olmasıydı.İstanbul'da 400 metre yukarısı için kar bekleniyorsa,İstanbul'da kar beklenmiyor demektir.
Bu arada Ahmet darılmış bana kendisinden özür diledim buradan tekrar deklare edeyim.Ben onu kırmak amaçlı değil,uğraşmana gerek yok anlamında söylemiştim.
Sözün özü,sistem kelimesi,İstanbul için farklı,Ankara için farklı,Erzurum için farklı anamda kullanılmamalı.Kışın kaç kere kar seviyesinde soğuğu yakaladık ama yağış yoktu,kimi zaman rüzgarda Dek üretmeye elverişli olmadı,biz onlara kuru soğuk dedik,Soğuk hava dalgası dedik.
''Sistem kuşa döndü'' ifadesini kimi zaman yağışın devam etmesine rağmen soğuğun erken çekilmesine,kimi zaman yağışla soğuğun çakışmamasına dedik.Ben yağışın olmadığı sadece soğuğun olduğu dönemlerde hiç sistem kuşa döndü dediğimizi hatırlamıyorum.Sadece soğuğun olduğu dönemlerde İstanbul'un konumu itibariyle son dakikaya kadar rüzgarı kovaladık Dek'e faydası olur mu diye.Ya da soğuk sınırdaysa yağış varsa,üst seviye sıcaklıklarına baktık bize ekmek çıkar mı diye.Yani yağış hep işin içinde vardı,ya da ihtimali vardı.Ama bu durum Ankara için geçerli değil.Yağış yoksa kuru soğuktur,nettir,ayaz olacaktır.
Sadece İstanbul'u baz almayın bir terimi kullanırken,benim düşüncem bu.
Serkan bende fena yazmadım,seninkine yakın uzun oldu,belki sen dediğime gelirsin  haha
Final cümlem,bol kar olacaksa ister sistem deyin ister hava dalgası...Dalganıza bakın  Wink
Bu gönderiye 9 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
3 Beğen 3 Muhteşem 3 Hahaha
''GULYABANİ VARDIR''
Cevapla
(19-09-2019, Saat: 00:11)Zafer Yüce Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Ahahahaha Serkancım bu kadar uzun yazdım Zafer sistemi kabul etmezse gırtlaklarım diyorsan ben daha uzun yazayım sen benim fikrimi kabul et  haha
Önemli olan uzunluğu değil,işlevi yazının  Big Grin
Şimdi bir kaç konuya açıklık getireyim,sistem benim için bir bütündür senin de dediğin gibi.Ve küresel bir ifade olduğuna göre, bir bölgede farklı başka bölgede farklı konuşulmaz,konuşulmamalı.
Mesela senin örneğini verdiğin,soğuk hava geldiğinde sonuçta AB olmasa bile biz deniz üzerinden kendi yağışımızı üretiyoruz,soğuk gelsin de problem değil diyorsun ya,bu durumda soğuk havanın inmesi senin için sistem oluyor.
Ama aynı olay Anadolu'da olmuyor,sadece soğuk hava oluyor,çünkü deniz etkisi yok.Bu durumda oralara için sistem değil,kuru soğuk,ayaz vs gibi ifadeleri kullanıyoruz değil mi?
Aynı hava olayına İstanbul'da sistem,Ankara'da kuru soğuk denmez,denmemeli ben bunu savunuyorum.
Hatta sistem kelimesini kendimce biraz daha açayım belki ne düşündüğümü tam anlatamadım.
Sistem benim için soğuk ve yağışın çakışmasıdır.(kış için)Ben ona sistem diyorum.Tek başına soğuk,soğuk hava dalgası,sıcak olanı sıcak hava dalgası,diğeri de yağıştır.
Yağışın cinsini belirleyen ise havanın sıcak/soğukluğudur.
Yağışlı hava sistemi tabiri kullanılır tv'lerde. Kuru soğuk sistemi tabiri kullanılmıyor.Soğuk hava dalgası deniyor.Yazında sıcak hava dalgası tabiri kullanılıyor.
Aynı sistem İstanbul'da yağmur olarak yere düşerken,Bolu'da kar olarak düşebilir.Burada işte o sıcak/soğuk hava dalgası etkili.
Soğuk hava tek başına yağış için yeterli değil hepimiz biliyoruz (denize kıyısı olmayan yerler için)
Öyle olsa mesela Moskova'ya kışın her günü kar yağması lazım değil mi?
Geçen sene Ahmet'in skew-t analizlerini eleştirme sebebim yağış ve soğuk çakışmasına rağmen,soğuğun yeterli olmayacağının belli olmasıydı.İstanbul'da 400 metre yukarısı için kar bekleniyorsa,İstanbul'da kar beklenmiyor demektir.
Bu arada Ahmet darılmış bana kendisinden özür diledim buradan tekrar deklare edeyim.Ben onu kırmak amaçlı değil,uğraşmana gerek yok anlamında söylemiştim.
Sözün özü,sistem kelimesi,İstanbul için farklı,Ankara için farklı,Erzurum için farklı anamda kullanılmamalı.Kışın kaç kere kar seviyesinde soğuğu yakaladık ama yağış yoktu,kimi zaman rüzgarda Dek üretmeye elverişli olmadı,biz onlara kuru soğuk dedik,Soğuk hava dalgası dedik.
''Sistem kuşa döndü'' ifadesini kimi zaman yağışın devam etmesine rağmen soğuğun erken çekilmesine,kimi zaman yağışla soğuğun çakışmamasına dedik.Ben yağışın olmadığı sadece soğuğun olduğu dönemlerde hiç sistem kuşa döndü dediğimizi hatırlamıyorum.Sadece soğuğun olduğu dönemlerde İstanbul'un konumu itibariyle son dakikaya kadar rüzgarı kovaladık Dek'e faydası olur mu diye.Ya da soğuk sınırdaysa yağış varsa,üst seviye sıcaklıklarına baktık bize ekmek çıkar mı diye.Yani yağış hep işin içinde vardı,ya da ihtimali vardı.Ama bu durum Ankara için geçerli değil.Yağış yoksa kuru soğuktur,nettir,ayaz olacaktır.
Sadece İstanbul'u baz almayın bir terimi kullanırken,benim düşüncem bu.
Serkan bende fena yazmadım,seninkine yakın uzun oldu,belki sen dediğime gelirsin  haha
Final cümlem,bol kar olacaksa ister sistem deyin ister hava dalgası...Dalganıza bakın  Wink

Genel sohbet başlığındaki  "Göle-Ardahan" metaforuna döndü olay  haha

   
Bu gönderiye 8 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
1 Beğen 2 Muhteşem 5 Hahaha
.
Cevapla
Yarın akşamdan itibaren soğuk hava giriş yapacak az yağmurlu bu sistem Big Grin sıcaklıkları oldukça düşürecek. karadenizin batısından doğusuna artarak yağış alacak.

Aşağıda 2 metre sıcaklıklarında düşüşü görebilirsiniz. istanbul için az da olsa yağış ihtimali var. Çarşamba sıcaklıklar 26-27 bandına çıkacakken (lodos gelecek) 25inde egede daha kuvvetli olmak üzere batı bölgelere yağış gelecek.

resim
Bu gönderiye 10 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
10 Beğen
Cevapla
(18-09-2019, Saat: 20:09)Serkan Sezenoğlu Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Yahu ha sistem, ha soğuk hava dalgası. Ne farkeder? İşlevi önemli, bakın dalganıza Smile

 Gerçi siz de haklısınız. Sanırım sıcaklar vurdu hepinizi. Daha önce de yazmıştım. Eylül ayları artık yaza dair aylardanmış gibi davranıyor. O yüzden ben sonbahar gözüyle görmüyorum. Göreceksek de, etkileri ancak ekinoks takvimine göre 23 Eylül'den sonrasına, yani Eylül sonuna bakmalı artık diye. 

Bugünkü sıcaklık henüz verilere girilmeden, Eylül ayı ortalaması bu sene şu ana kadar İstanbul'da, Ağustos ayı ortalamasından 2, temmuz ayı ortalamasından sadece 1 derece düşük. İstanbul'un 1929'dan beri ölçülen 100 yıllık Eylül ayı sıcaklık ortalaması 20.1 derece. Bugünkü, Eylül ayı için aşırı sıcağı (31 derece) , ay ortalamasına katmasak bile şu anda ortalama 24.3 derece. Neredeyse yıllık ortalamanın 4 derece üzerinde. 

Son 40 yılın yaz aylarının sıcaklık ortalamalarının artış grafiğine bakar mısınız? Resmen felaket. 



Bu arada bu istatistikler için haftalarca uğraşıp hazırladığım konunun bütün resimleri gümlemiş. Ayrıca efsane kışlar başlıkları, Türkiye iklimi, dünya iklimi başlıklarındaki 50'ye yakın makale gibi açtığım bütün araştırma konularındaki fotoğraflarım da gitmiş tnypic sitesi kapanınca. Ah Ozan ah. En iyisi ve en güveniliri bu diye foruma bunu eklemiştin bir de. Gitti bütün emeklerim Sad

Neyse yine konumuza dönecek olursak bakın size Eylül başında yayınlanan kuraklık haritasını paylaşacağım MGM'nin... 



Kuraklık haritasına göre, Trakya'nın doğusu, Ege Bölgesi'nin büyük çoğunluğu, Akdeniz kıyıları ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin doğusu, haritada "Acil durum" uyarısı olarak gösterilen "Şiddetli Kuraklık" anlamına gelen kahverengi renk ile gösterilmiş.


Yani durum gerçekten çok vahim. Zafer'in söylediği gibi, yılda iki sistem görsek kış sert geçti diyeceğiz neredeyse. Müthiş bir kış lastiği fırsatçılığı oluşturuldu bu ülkede. Belki de senede 1 ya da 2 gün kar yağacak diye, insanlar 4-5 ay boyunca kar lastiği takmaya ve almaya zorlanıyor İstanbul'da. İhtimal neredeyse yüzde 1 veya 2. Hani diyoruz ya, kar yağmayacağını bilmek o kadar kolay ki, ihtimaliniz bütün kış boyunca %98-99. Biz ise o yüzde 1-2 ihtimalin peşinden koşuyoruz. 

Tekrar başa dönecek olursak, sistem mi, soğuk hava dalgası mı konusuna, genel olarak diyagramda hamaklaşmanın görüldüğü her periyoda sistem diyoruz, yaz olsun, kış olsun. Sonu kuş gibi kırpılma da olsa, bir, iki güne de düşse, yağışı da uçsa, o gözümüzde hep sistem olarak adlandırılıyor aramızda. Sistem 'in kelime anlamına bakacak olursak, tdk sözlüğünde "düzen" olarak geçiyor. Yani bu diyagram düzeninde hamaklaşmayla birlikte bir düzensizlik oluşuyor sonuçta. Ya da farklı bir düzene geçiş oluyor. Bu yüzden sistem olarak kullanılmasında sakınca yok belki de. 

Ama asıl olarak meteorolojik anlamında bu tarz hava değişikliği olaylarına sistem denilmesinin anlamı biyoloji biliminden geliyor olabilir. Çünkü biyolojide sistem, Organizmada aynı işlevleri gerçekleştirmek için birbirleriyle ilgili, bağlantılı organların oluşturduğu birlik veya gruba deniyor. İskelet sistemi gibi mesela. Ekosistem gibi, sindirim sistemi, boşaltım sistemi gibi. Meteorolojideki kullanım amacı da, sanırım soğuğuyla, yağışıyla, rüzgarıyla, basınç değişimleriyle havadaki durumu değiştiren olayların bir bütün olarak, grup olarak, birlik olarak değişikliği anlamında olabilir. 

Bu durumda, sistemde eğer yağmur yoksa, Zafer'in dediği, adı sistem olmaktan çıkıyor sanırım. Çünkü sistem için gerekli şeyler, soğuk, yağış, rüzgar, basınç değişimi bütünü. Tabii bu bir bakış açısı ancak bence bunlardan herhangi birinin etkisini sistem içerisinde bile bilemiyebiliyoruz. Yağış yok deyip, yağdığı olmadı mı? Rüzgar fırtına deyip, gram esmediği olmadı mı? Yani bu bütünlüğün bozulduğu olaylara, yok efendim ben buna sistem demem, yağışı yok, rüzgarı güdük falan demek bana pek de mantıklı gelmiyor. Sonuçta kendi dediği gibi, sistem kuşa döndü diyoruz, soğuk hava dalgası kuşa döndü demiyoruz. Bir bütün olarak düşünüyoruz. Bu da bence diyagramda görünen hamaktır. Ya da 500 hpa veya 850 hpa'da yurdumuza giren mavi, yeşil renkler, yani soğuk havadır. - 10 girmesini beklerken dillendirdiğimiz şey sistem değil mi? - 10 girsin de, yağışını kendi oluşturur İstanbul diyoruz, Dek'le, mek'le. Oradaki yağışı bilemeyiz ki. Sonuçta sistem denmesi bence daha mantıklı. Ama zayıf sistem deriz ama kuvvetli sistem. Sistem 1 güne inince sistemlikten çıkmıyor ki? Veya yağışı kuşa dönünce. Ne malum beklenenden fazla yağacağı? Sonuçta hava şartlarında bir değişim yaşanıyor, soğuğuyla olsun, rüzgarıyla olsun, bulutlanmasıyla olsun. 

Hatta bu konuda bizim Ahmet geçen yıl çok darılmıştı Zafercim sana. Merakla beklediğimiz sistemler kuşa dönüp de, bir iki güne inince, kar yağışı bile muammaya dönüşmesine rağmen yine de düzgün arşivlemek için, nowcasting yaparak ve bayağı emek vererek Ahmet'in açtığı başlıklara, yok efendim bu sisteme başlık mı açılır? Bu kadar düştük mü, ben utandım falan gibi sözlerin, Ahmet'i bayağı üzmüştü. Sonuçta belki 10-15 gün boyunca gece, gündüz kovaladığımız sistem son anda bozulunca, ister istemez, lanet olsun, ortada bişey kalmadı, bi de utanmadan başlık mı açıyorsunuz sorusu, üzüntüyle elbette hepimizin aklından geçiyor, ancak sistem güdük de kalsa, sonuçta buradaki insanlar aslında ne olacağını merak ediyor. Hem de arşivcilik açısından olaylar daha derli toplu duruyor. Ayrıca Ahmet skew t analizlerinde illa ki şu kadar kar yağacak diyerek başlık açmıyordu ki. Ben çok hatırlıyorum, kar sınırı 600 metre, 400 metre, bu sistemde anca Aydos kar alır, Çamlıca kar alır filan gibi bilgiler verdiğini. 

Neyse efendim, Zafer ortaya bi kemik attı tartışın biraz işte, maksat muhabbet olsun dedi, ben de hızımı alamadım, yazdım da yazdım boş boş Smile

Affınıza sığınarak son olarak havadan bahsedeyim.  İstanbul'da cuma günü 16-17 dereceler ve haha da görülecek büyük ihtimalle. Eh bunun adı sistemdir herhalde. Yaklaşık 15 derecelik düşüş ve yağış. 25 Eylül Çarşamba ise şöyle biraz daha sonbahara yakışır, dolu dolu bir yağmurlu sistem alabiliriz. Zafer bey sistem ismini kabul ederse  haha Zaten bu kadar yazıdan sonra, sen haklısın kardeşim, ikna oldum, Allah da benim belamı versin demezse gırtlaklarım  haha

Xmen de gelip, konuyu eytlilere bağladığına göre, Zafer Ümit'e, ben Zafer'e, Ahmet Zafer'e, sonra Zafer herkese şimdiden saydırmaya başladığına göre, Orçun'un dün bir oğlu dünyaya geldiğine ve artık uykusuz gecelerde gelip model yorumlayacağına göre ve Doğan da gelip Fenerbahçe maçındaki kural hatası konusunu açarsa bu kış sert geçecek diyebiliriz herhalde. En azından forumda  haha

haha
Bu gönderiye 1 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
1 Beğen
istanbul mu  10 senede  bir yağar. BEKLEME   
Cevapla
(19-09-2019, Saat: 09:32)Ümit Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Yarın akşamdan itibaren soğuk hava giriş yapacak az yağmurlu bu sistem Big Grin sıcaklıkları oldukça düşürecek. karadenizin batısından doğusuna artarak yağış alacak.

Aşağıda 2 metre sıcaklıklarında düşüşü görebilirsiniz. istanbul için az da olsa yağış ihtimali var. Çarşamba sıcaklıklar 26-27 bandına çıkacakken (lodos gelecek) 25inde egede daha kuvvetli olmak üzere batı bölgelere yağış gelecek.

resim

Düzeltme;

Çarşamba sıcaklıklar 26-27 bandına çıkacakken (sıcak hava sistemi nedeniyle) 25'inde de Ege'de daha kuvvetli olmak üzere bu sıcak hava sistemi nedeniyle batı bölgelere yağış gelecek  haha
Bu gönderiye 8 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
1 Beğen 1 Muhteşem 6 Hahaha
''GULYABANİ VARDIR''
Cevapla
MGM'de mevsimin ilk kar ikonunu Rize ve Artvin'in yüksek kesimlerine vermiş. Hayırlı olsun.
Bu gönderiye 3 ifade bırakıldı. Hepsini görüntüle
2 Beğen 1 İnanılmaz


Ek Dosyalar Resimler
   
Cevapla
  
  •  Önceki
  • 1
  • ..
  • 1799
  • 1800
  • 1801(current)
  • 1802
  • 1803
  • ..
  • 2601
  • Sonraki 


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  İSTANBUL'UN AYLARA GÖRE REKOR SICAKLIK TARİHİ-YENİ BİR REKOR GELİR Mİ? Zafer Yüce 12 15,630 26-07-2023, Saat: 17:45
Son Yorum: Yalçın Kaya (Mrsnowizma)
Tongue [YARIŞMA] İSTANBUL'A İLK KAR NE ZAMAN YAĞACAK? Ümit 95 40,160 27-12-2022, Saat: 13:58
Son Yorum: Poseido74
  İSTANBUL'A İLK KAR NE ZAMAN YAĞACAK? Serkan Sezenoğlu 64 49,946 06-11-2017, Saat: 22:52
Son Yorum: Ozan Soyak

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
314 Ziyaretçi