Hafta başında 1 hafta 10 gün içinde şubat ayının netleşmeye başlayacağını yazmıştım.Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim,durumlar pek parlak değil.
Kar görme ihtimalimiz var mı? evet var ama bu kışın namusunu temizinden -10 girmeden kurtarmaz artık.Önümüzdeki tablo bu kışın geride bıraktığımız sistemlerinden pekte farklı bir şey yapamayacak görüntüde.Bu ihtimalden de bahsetmiştim.
14-15 Şubat'tan kabaca 21 şubata kadar soğuk tarafta olacağımız az çok belli oldu.Bu,şubatın 2. yarısı sert mi geçecek tezimi doğrulasa da verdiğim geçmiş örneklerde ki gibi bir durum görünürde yok.Gelen salınımların arkası yine yeterince kuvvetli değil,gelen de direkt bize inmiyor.
Son diyagramın tamamında 1-2 tane anca -10 altı senaryo var (23 şubata kadar)
Bu da marjinal bir değişiklik olmazsa o tarihe kadar bize gelecek sistemlerin büyük olasılıkla yine -5,-8 aralığında olacağına işaret.Hatta daha kötüsü olup -5 bandına bile çekilebilir.
Önümüzdeki güncellemelerde Sibirya'yı arayacağız.O gelmeden,o ortaya çıkmadan tatminkar bir kar yağışı görme şansımız yok.Şubatın son haftası son bir umut kovalamaya devam edebilirsiniz fazla bir beklentiye girmeden (takriben 22'sinden sonraki dönem)
Bu tarihlerden sonrası için şu anda ısınma belirtileri gözükse de vade uzun olduğu için umudu kesmek için biraz daha zamana ihtiyaç var.
Açıkçası bu kışta berbat kışlara adını yazdırmak üzere.Şubatta benim ısrarla arkasında durduğum o atak gerçekleşecek gibi gözükse de yeterli olacak gibi durmuyor şimdilik.
Kar görebiliriz tekrar ediyorum ama bu kış geride bıraktıklarımızdan daha etkili olma ihtimali az.
Mart ayı için ne bir beklentim ne de bir tahminim var.Mart ayı,berbat geçen her kış sonrası karseverin ütopik beklentiler içine girdiği aydır.
Bazı şeyleri henüz yazmak için erken fakat geçmişte de üst üste berbat geçirdiğimiz kışlarda var.
Aslına bakarsanız,son yılları da zaten tek baba sistemlerle kapattığımız aşikar.
2018'de olduğu gibi 2019'da da o tek sistemi de alamamış olacağız kışın kalan günlerinde beklediğimiz sistem gelmezse.
Türkiye'de Hortum tarihi ile ilgili bir yazı yazmaya hazırlanıyordum ki Serkan'ın Küresel ısınma ile ilgili yazısını okudum.Tebrik ederim emeğine sağlık güzel bir yazı olmuş.
İklim değişimi bir gerçek.Akdeniz'in hızla Tropikal iklime girdiği bir dönemde bizim enlemlerde Akdeniz iklimine giriyor.Bu yüzden ''Kar'' bizim enlemlerimizin kuzeyine çekiliyor git gide. Ve Antalya'da artık sadece hortum değil mezosiklonik hortumlar görülüyor.Hem görülme sayısı hem verdiği maddi manevi zarar artıyor.
Geçmişte coğrafyamız için çok nadir duyduğumuz ve çoğu zaman yolsuzluk anlamında kullandığımız 'hortum' kelimesi artık meteorolojik bir tabir olarak günlük hayatımızda yerini almaya başladı.Ben bugüne kadar hortum ihtimali nedeniyle okulların tatil edildiğini hatırlamıyorum.
Konuyu fazla uzatmayacağım belki hortumlar ile ilgili bir yazı kaleme alırım ilerleyen günlerde.
Esas konumuza dönersek,sadece kışın geri kalan günlerinde değil,Kışların kalan günlerinde de tablo pek parlak değil bu gidişle...
Daha yakın vadeye bakarsak,Şubat ayının son haftasına kadar hayal kırıklığımızı daha da arttırmadan bakmaya devam edebiliriz.
Zaten buralarda ıssızlaştı iyice...
Bu gönderiye 25 ifade bırakıldı.
Hepsini görüntüle
13
1
1
10