(07-11-2018, Saat: 20:22)poseidon Nickli Kullanıcıdan Alıntı: wxcharts.eu ya gore Turkiye 18 Kasim'da ilk ciddi kar yagislarini almaya basliyor arkadaslar. Henuz yeni uye oldugum icin resim atamiyorum sanirim. (duzeltme: atabiliyormusum) ))
Öncelikle hoşgeldiniz . İç ve doğu bölgeler için konuşuyorsanız sezonun ilk ciddi kar yağışlarını 25-26 Ekim tarihlerinde aldı bu bölgeler zaten Batı kesimler için bahsediyorsanız şayet, modellerde görünen ay ortası için sistem ihtimalleri artıyor evet ancak İstanbulla ilgili kardan bahsetmek için henüz çok erken. Ama bu sistemle en azından 10 derecenin altını görmek mümkün olabilecek gibi görünüyor.
Aslında ayın 10'uyla başlayacak süreçte bir sistem ve kademe kademe sıcaklıklarda düşüş bekliyorduk bir hafta önceki modellerde görünene göre, ancak bunu gösteren senaryolar birer birer kayboldu. Hatta birkaç gün öncesine kadar ayın 20'sine kadar durağan geçecek sıkıcı sonbahar günleri görünüyordu modellerde.
Dünden bu yana ise 15-16 kasımdan itibaren sistem alabilme ihtimalimizin yüksek olduğunu gösteren senaryo sayıları arttı ve bu senaryoların grafikleştirilmiş hali olan diyagramda soğumayı gösteren senaryoların fazlalığıyla hamak oluşumu göze çarpmaya başladı..
Şu an için görünen 850 hpa'da - 3 - 4'lerin zorlanacağı. Bu da rüzgarın yönü, şiddeti, bulutlanma oranı falan göze alındığında yer seviyesinde hemen hemen gündüz 8-10 dereceler aralığına tekabül ediyor..
Tabii yaklaşık henüz 8-10 gün var ve hala birçok şey değişime açık. Ancak bu şekilde gelirse, grafiğin altından da anlaşılacağı üzere yağış da bol olacak gibi görünüyor. Ayrıca soğuk da uzun süreli kalacak gibi duruyor. Yine de batı kesimler için çok etkili soğuk bir sistem olmayabilir.
Aslında bu 10'u civarında beklediğimiz sistemden farklı değil.Sadece oluşum aşaması ve bize sarkması uzun sürdü. Sibirya üzerinden sarkan mevsimine göre kuvvetli soğuk Hazar'ın doğusunda kaldı.
Soğuk akışı geçen hafta sistemden bahsettiğimiz günlerde, modellerde yükseğin altından kıvrılıp bize kadar sarkıyordu. Ancak sonradan durumun böyle olmayacağı, ilk soğuk akışının Hazar'ın doğusuyla sınırlı kalacağı anlaşıldı..
Fakat dünden itibarenki senaryolarda, soğuğun bu ilk inişinden ve o coğrafyada eriyişinden sonra da soğuk akışının azalarak da olsa batılı olarak süreceği ve ayın ortalarından itibaren ülkemizin etkilenebileceği soğuk ve yağışlı bir sürecin olacağı yönünde şekillendi. Doğu Akdeniz'de oluşacak bir AB ile hem soğuğu daha fazla üzerimize çekecek, hem de bol yağış alabileceğimiz senaryolar belirdi hem gfs, hem de ecmwf'de.
Ancak bu görünen senaryolar hala 192-216. saatler civarında..Henüz tam taşlar yerine oturmadığı için bu süreçte forumda da sessiz bir bekleyiş hakim oldu sanırım.
Şahsi tecrübelerime dayanarak, modellerin hiçbişey vaadetmediği geçtiğimiz günlerde, ay ortasında sistem gelmesi için elimdeki tek donenin AO indexi olduğunu belirtmiştim. Nitekim yine index tahmini tutacak gibi görünüyor geçtiğimiz senelerdeki gibi. Bakalım bu süreci takip edip, bilgilendirme yaparız bundan sonraki günlerde.
Yalnız dikkatimi çeken bir durum var indexle ilgili. Bunu söylemeden geçemeyeceğim. AO bu sistemden sonra pozitife çıkıp hızla negatife meyledecek gibi duruyor. Eğer bu yönde eğilim gerçekleşirse, bu ayın sonunda mevsimine göre oldukça kuvvetli bir sisteme hazırlıklı olun derim..Bunu destekleyen eps verileri de zaten mevcut. Beyin MR veya tomografi sonuçlarına bakan doktorlar gibi bunlara bakar olduk. Bu kadar kafayı tıbba yorsak doktor olurduk herhalde
Bakalım hasta yaşayacak mı?
Bu gönderiye 24 ifade bırakıldı.
Hepsini görüntüle
12
8
2
2