Soğuklar elbet etkisini gösterecektir Allah'ın izniyle ama çok gecikirse mart sonları veya nisan gibi kardan pek nasiplenmeyiz . Ama ocak 20-mart 20 arası soğuk dönem olursa tatminkar kar yağışı olma ihtimali yüksek diye düşünüyorum.
Müjdemi isterim. Ao indexi sonunda istenen şekli almaya başlamış. - 2 civarına inip, nötre doğru çıkma emareleri vermiş. Bu da sağlam, tatmin edici sistem inebileceğinin, güçlü bir salınım olabileceğinin işareti. Eğer çoğunluk senaryo doğrultusunda ilerlerse index, önümüzdeki günlerde modellere yansımaya başlayacaktır bu tarz senaryolar.
Bir sorum olacak Serkan Bey, 1 ocaktan sonraki dönemde pozitif tarafta pik yapıp aşırı negatife bir iniş var. Bunun etkisi nasıl olur sizce ? Teşekkürler
(29-12-2017, Saat: 22:11)Serkan Sezenoğlu Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Müjdemi isterim. Ao indexi sonunda istenen şekli almaya başlamış. - 2 civarına inip, nötre doğru çıkma emareleri vermiş. Bu da sağlam, tatmin edici sistem inebileceğinin, güçlü bir salınım olabileceğinin işareti. Eğer çoğunluk senaryo doğrultusunda ilerlerse index, önümüzdeki günlerde modellere yansımaya başlayacaktır bu tarz senaryolar.
İnan bu haberi senden duyunca içimde tatli bir heyecan kıpırdısı olustu Serkan kardeşim hadi hayirlısıyla inşallah.
(29-12-2017, Saat: 22:17)sozkank Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Bir sorum olacak Serkan Bey, 1 ocaktan sonraki dönemde pozitif tarafta pik yapıp aşırı negatife bir iniş var. Bunun etkisi nasıl olur sizce ? Teşekkürler
Daha önce bahsettiğim gibi 4-5-6 ocak tarihlerinde çok kuvvetli olmayan bir salınım olacağının işareti o pozitif (+1'den nötre) taraftan nötre inişi. Nötre yakın iniş çıkışlar kuvvetli salınıma yol açmıyor çıkartımıma göre.
-2 - 3 civarına iniyor gibi görünüyor ama buna aşırı negatif demek pek mümkün değil, - 4 - 5'e inmedikten sonra. Kaldı ki - 4'den nötre çıkan değerlerde 22 ocak 2004 sistemi gelmişti mesela. 17 ocak'da - 4 değerinden (pik değeri) nötre tırmanış 22 ocak'ta yani tam 5 gün sonra sistem gelmişti.
Bu kısımdan sonrasını eski yazımdan alıntılayıp kısaltıcam anlaşılsın diye.
Eğer kutbi girdap güçlü değilse, çevresindeki basınçlar güçlenir ve soğuk güney enlemlere yayılır. Buna negatif AO deniyor.
Negatif AO bizim için iyi, hem soğukların, hem de yağışların bol olacağına delalet ancak aşırı negatif AO'lu günlerde bu sefer tehlike çanları çalmaya başlıyor. Çünkü kuzeydeki soğukların doğrudan bizim enlemlere inemeyeceğini işaret ediyor. Kutup YB Avrupa'ya inip, İzlanda-Avrupa yolunu izleyen siklonların önünü kesip, sürekli Akdeniz yolunu kullanmalarına yol açıyor. Bu da Akdeniz’de sürekli siklon üretimine ve bizi çoğunlukla lodoslu günlere hapsediyor.
Aşırı negatiften nötre çıkışlar ise bize genelde sistem getirir. Çünkü kuzeyden sarkan soğuğun, genelde ana parçadan kopup üzerimize hapsolmasına sebep oluyor.
Ne kadar negatif AO, Trakya ve Marmara'da o kadar bol yağış demek. Bu, Marmara hariç Türkiye'nin genelinde ise daha az kar yağışı demek oluyor.
Bu yazdıklarım negatif Ao indexli günlerdeki durumlar ancak benim sistem için baktığım şey ise indexdeki bu iniş çıkış zamanlarından bir süre sonrası. yani pik değerlerinden sonraki 5-10 gün sonrası.
(28-12-2017, Saat: 11:21)Hakan Solbudak Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Modellerde Ocak ikinci haftası için İskandinav yükseği veren senaryolar önümüzdeki günlerde artabilir.