HAVA MODELLERİ VE RADAR İÇİN TIKLAYINIZ

  •  Önceki
  • 1
  • ..
  • 1275
  • 1276
  • 1277(current)
  • 1278
  • 1279
  • ..
  • 2601
  • Sonraki 
Konuyu Oyla:
  • Toplam: 78 Oy - Ortalama: 4.21
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İSTANBUL HAVA TAHMİNİ VE KAR TAHMİNİ
(28-12-2017, Saat: 19:11)Ahmet Ustaoğlu Kasva Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Şimdi Zafer abim matematik dehası olarak ortaya attığı 17/18 Ocak tarihleri de patlayacak maalesef  haha

istatiksel ve de karakteristik özelliği bakımından en mantıklı tarih  27 OCAK  sigara

Şimdilik benden bu kadar.Ben goy goy yapmaya devam ediyorum  xx

Maaşallah maaşallah çıtayı epey uzatıp 1 ay sonrasına gün vermişsin birader Bravo Bence bu sezonu kapatıp 2019 kışının tahminlerini almaya başlayalım haha

Demişsin ki Zafer abinin verdiği tarihlerde patlayacak maalesef...Elbette patlayabilir.Fakat bir konuya dikkat çekmek istiyorum.Tüm bu teoriler ABD'de kış bittikten sonra sıra bize geleceği şeklinde.Fakat atladığımız bir konu var.Henüz orta ve doğu Avrupa'ya da kış gelmedi.Peki ya Kış ABD'DE BİTTİKTEN SONRA SIRA BİZE DEĞİL DE ORALARA GELİRSE?Heh işte o zaman Ocak ayını da kapatırız hatta belki kışı da.Polar koridor müsaade ederse belki şu meşhur jet akımlarla 1-2 günlüğüne dolmuşta indi-bindi misali kısa süreli bir şeyler yakalarız.Sibirya şubatta uyanmaz ise şubatta da işimiz zor.Uğurcum bu kez ruhaniden ziyade biraz daha bilimsel tahmin yapmaya çalıştım.Fakat senin bilimsel olarak verdiğin tarihin erken olduğu kanısındayım.Dün daha modellerde yokken 5-7 arası bir kırılma olacağını ama yetmeyeceğini yazmıştım.12Z çıktısında biraz da olsa belli etmeye başlamış kendisini.İşin kötü tarafı şu.Dümdüz mevsim normalleri üzerinde gitmiyoruz.Arada dalgalanmalar oluyor.Bakın 30-31 Aralık yine mini bir dalgalanma var.Fakat bu dalgalanmalar öyle kısır ki kar yapmaktan çok uzak.Ve mevsim bu dalgalanmalar ile burada da kışlığını yaptığını sanıyor haha Ve maalesef daha önce söyledim soğuk atak fakiri olduğumuz için kırılmalar 1-2 gün ile sınırlı kalıyor.Bu gidişatın değişmesi radikal bir şeyle olmalı.Şimdi sözleimizi söyledik,bekleyeceğiz artık.Ben ay ortasına doğru soğumanın başlayacağını ve dediğim tarihlerde bir şeyler olabileceğini düşünüyorum.Ahmet demek ki onunda pas geçeceğini,hatta Egenin dediği tarihlerine pas geçeceğini düşünüp 27 Ocak demiş.Bunların hiç biri gerçekleşmezse ondan sonra zaten sözü Orçun'a bırakıcaz,malum şubat geliyor haha
''GULYABANİ VARDIR''
Cevapla
Sosyal medya tahminimiz:

İstanbul'da cuma akşam saatlerinde kısa süreli yağış geçişi olacak. Sıcaklık 14-15 derece. Cumartesi akşam, pazar sabahı arası yağmurun biraz daha etkili olması beklenebilir. Cumartesi öğleden sonra hava da soğuyacak. Pazar günü yine tek haneli değerler görülecek gibi. Sonraki günler sıcaklıklar toparlanıyor ancak gelecek hafta ortası biraz daha sert bir sistem gelebilir. Yine de en azından bi 10 günlük süreçte daha kar ihtimali görünmüyor.

İzmir'de özellikle yarın öğle saatlerinden sonra kuvvetli yağış var. Akşam kesilecek yağış cumartesi tekrar gelecek. Sıcaklıklar 3 gün boyunca 12-13 derecelerde.

Ankara'da da cuma akşam - cumartesi akşam arası yağmur var. Sıcaklıklar 7-8 derecelerde...
.
Cevapla
Bende birşey sorucam ao nun pozitiften negatife anı düşüşünde bizim bölgeye sistem geliyor onda hem fikiriz fakat soğuk cılız kalıyor. Bunun sebebi anı düşüşte -4 bandına yerleşmesi olabilir mi ? O anı düşüş direkt -6 olsa sağlam sistem mi alırız ? Teşekkürler
Pembe hava'ya sevdalı
Cevapla
(28-12-2017, Saat: 22:26)Mustafa Sarigül Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Bende birşey sorucam ao nun pozitiften negatife anı düşüşünde bizim bölgeye sistem geliyor onda hem fikiriz fakat soğuk cılız kalıyor. Bunun sebebi anı düşüşte -4 bandına yerleşmesi olabilir mi ? O anı düşüş direkt -6 olsa sağlam sistem mi alırız ? Teşekkürler

Sadece pozitiften düşüşü değil, negatiften çıkışları da sistem getiriyor Mustafa kardeşim. Aşırı negatif ve pozitif endekseler bizim için iyi değil. Ancak onlardan çıkışlar daha sert sistemler getirebiliyor.Ayrıntılı bilgi edinmek için bu konuları okuyabilirsin.:


http://www.forumatmosfer.com/newreply.ph...lyto=11820

(14-12-2015, Saat: 00:46)Hakan Solbudak Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Bu endekslerin genel patterne etkisi hemen,genel patternin bize etkisi ise 1-2 içinde gerçekleşmekte.

Bu endekslerin genel olarak iki uçtan nötre iniş veya çıkışlarında basınç dizilimleri lehimize gelişmiş.Bir iki örnekle inceleyelim;

resim

Mesela yukarıda görüldüğü gibi efsane 2004 sisteminin öncesinde Ao -4'e kadar düşmüş,Nao ise hafif negatifteymiş.Kısa süre içerisinde Ao nötre yükselmiş,Nao'da yaklaşık 0.7 derece yükselmiş ve efsane sistemimiz inmiş.

resim

Yukarıda görüldüğü üzere Ao'nun aşırı pozitiften nötre hareketi var.2008 Ocak sonlarında Ao nötre indiği anda sistem inmiş.

Bu senaryolara bir çok örnek verilebilir.Ayrıca en çok dikkatimi çeken senaryo da,Nao nötr civarında seyahat ederken,Ao'nun aşırı negatife inişlerinde daha uzun soluklu ve daha sert sistemlerin gelmiş olması.

Ao'yu etkileyen en önemli unsurlardan biri de stratosfer ısınması,Stratosfer ısınmasının görüldüğü dönemlerde,Ao'nun negatife gittiği bilinen bir gerçek.Uzun vadede 10-100 hpa haritaları incelenerek stratosfer sıcaklığı bakıp Ao hakkında çıkarımlar yapabilirsiniz.

Uzun vadeli tahminlerde Ao ve Nao'ya bağlı kalmak başarı getirmez,başka parametreler de incelenmeli.



http://www.forumatmosfer.com/newreply.ph...lyto=40313

(11-10-2017, Saat: 12:20)Serkan Sezenoğlu Nickli Kullanıcıdan Alıntı: AVRASYA KAR ÖRTÜSÜNÜN MEVSİMLİK KIŞ TAHMİNLERİNDEKİ YERİ


Bilmeyenler için halk dilinden basit bir ifadeyle anlatayım.Kuzey kutbunda atmosferin üst seviyelerindeki alçak basınca, kutbi girdap (polar vortex) denir. Kutbi girdabın güçlü, kutup ve İzlanda bölgesindeki basınç değerlerinin düşük olduğu duruma pozitif AO denir. Çünkü polar vortex güçlü olunca soğuğun güney enlemlere kaçmasına izin vermez. Bizim için kötü yani.

Eğer kutbi girdap güçlü değilse, bu sefer çevresindeki basınçlar güçlenir ve soğuk güney enlemlere yayılır. Buna da negatif AO deniyor işte.

Negatif AO bizim için iyi, hem soğukların, hem de yağışların bol olacağına delalet ancak aşırı negatif AO olursa bu sefer tehlike çanları çalmaya başlıyor. Çünkü kuzeydeki soğukların doğrudan  bizim enlemlere inemeyeceğini işaret ediyor. Kutup YB Avrupa'ya inip, İzlanda-Avrupa yolunu izleyen siklonların önünü kesip, sürekli Akdeniz yolunu kullanmalarına yol açıyor. Bu da Akdeniz’de sürekli siklon üretimine ve bizi çoğunlukla  lodoslu günlere hapsediyor.

Aşırı negatiften nötre çıkışlar ise bize genelde sistem getirir. Çünkü kuzeyden sarkan soğuğun, genelde ana parçadan kopup üzerimize hapsolmasına sebep oluyor.

Aşağıdaki grafik AO indeksi ile yer seviyesi sıcaklığı arasındaki korelasyonu gösteriyor.

AO ne kadar negatif olursa, Trakya hariç Türkiye'nin geri kalanında kış sıcaklık ortalaması o kadar yüksek oluyor. Trakya'da AO indeksiyle sıcaklık arasında, done olacak belirli bir korelasyon yok.

Yani Avrasya'da aşırı kar örtüsü demek, aşırı negatif AO ve Türkiye'nin büyük çoğunluğu için ılık bir kış demek.

Yağış konusunda ise tam tersi bir korelasyon var. Bu sefer AO'ya bakarak yağış konusunda en fazla Trakya ve Marmara bölgesi için net konuşabiliyoruz. Ne kadar negatif AO, Trakya ve Marmara'da o kadar bol yağış demek. Bu, Marmara hariç Türkiye'nin genelinde ise daha az kar yağışı demek oluyor.





http://www.forumatmosfer.com/newreply.ph...lyto=11448

(07-12-2015, Saat: 20:26)Mehmet Cengiz Küllük Nickli Kullanıcıdan Alıntı: AO ve NAO verileri sistemler hakkında detaylı fikir vermese de genel olarak ülkemizde kış aylarında yaşanacak hava koşulları hakkında fikir verebiliyor.

AO'nun kuvvetli pozitif olması(+2, +3, +4) durumunda genel olarak ülkemizde yüksek basınç etkisinde, geceleri soğuk, yağışsız günler hakim oluyor.

AO kuvvetli negatif olduğunda(-2, -3, -4) ise genel olarak ülkemizde alçak basınçların hakim olduğu, nispeten ılık ve bol yağışlı günler yaşanır.

AO -1 ve +1 arasında kalması, kar yağışlı sistemler almamız açısından en avantajlı konumdur.

Ayrıca AO'nun kuvvetli negatiften pozitife doğru ani çıkması ya da pozitiften negatif doğru ani çıkması olası kar yağışlı sistem tarihlerini gösterebilmektedir.

Aşağıdaki linklerden AO indeksi sürekli takip edilebilir.

http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/pr...ensm.shtml

http://www.cpc.noaa.gov/products/precip/...ao.obs.gif
.
Cevapla
Sağol Serkan abi yardımcı olduğun için.
Pembe hava'ya sevdalı
Cevapla
resim
Her renk her model mevcut yakında bütün forum üyelerine dağıtıma başlanacak
Cevapla
İlkbahar erken geldi...
Cevapla
Abi nedir bu karamsarlik yok bahar geldi yok huni rengi bir silkenin beyler bu pattern ayın 10 dan sonra değişecek azor bakiyoruz devamli ama orta asyadan bir arkadaş ziyarete gelmeye hazirlaniyor
Cevapla
Yaz geldi yazz
Cevapla
(29-12-2017, Saat: 10:48)Karhastası Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Yaz geldi yazz

Biraz sabır, henüz yaz gelmedi gelemez.
Cevapla
  
  •  Önceki
  • 1
  • ..
  • 1275
  • 1276
  • 1277(current)
  • 1278
  • 1279
  • ..
  • 2601
  • Sonraki 


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  İSTANBUL'UN AYLARA GÖRE REKOR SICAKLIK TARİHİ-YENİ BİR REKOR GELİR Mİ? Zafer Yüce 12 15,691 26-07-2023, Saat: 17:45
Son Yorum: Yalçın Kaya (Mrsnowizma)
Tongue [YARIŞMA] İSTANBUL'A İLK KAR NE ZAMAN YAĞACAK? Ümit 95 40,325 27-12-2022, Saat: 13:58
Son Yorum: Poseido74
  İSTANBUL'A İLK KAR NE ZAMAN YAĞACAK? Serkan Sezenoğlu 64 50,003 06-11-2017, Saat: 22:52
Son Yorum: Ozan Soyak

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
134 Ziyaretçi