HAVA MODELLERİ VE RADAR İÇİN TIKLAYINIZ

  •  Önceki
  • 1
  • ..
  • 1140
  • 1141
  • 1142(current)
  • 1143
  • 1144
  • ..
  • 2601
  • Sonraki 
Konuyu Oyla:
  • Toplam: 78 Oy - Ortalama: 4.21
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İSTANBUL HAVA TAHMİNİ VE KAR TAHMİNİ
Serkan Ustat, cok gecmis olsun.. Tez zamanda eski sagligina kavusursun insallah
Ama bu atmosfer seni zor iyi eder Smile
Tekrardan gecmis olsun..
.
Cevapla
Kar enazından mikropları kırar ve havayı yumuşatır. Yavaş eridiği için de mikropları temizler. Yağsa etrafta mikrop da hastalık da kalmayacak.
Gel ey sevgili,gel! Ne zaman olursa olsun yine gel!
Cevapla
Ege ve orta akdeniz'de alçak oluşmamasının nedeni özellikle kışın ikinci yarısı endekslerin nötr, pozitif arası gidip gelmesinden kaynaklı olabilir mi? Buna bağlı olarak bize sistemi indiren YB'nin konumuda doğulu uzandığı için alçak doğu akdeniz ve iran arasında oluşuyor. Ege ve Girit civarlarına YB yerleştiği için alçak oluşacak ortam bulamıyor. Yanlışım varsa düzeltin kendi amatör deneyimimle bir yorum yapmak istedim.
Cevapla
İstanbulda ara ara yağmur var. Yarın neler olacak merak konusu.
Cevapla
İstanbul'da bugün yağışlar akşam saatlerinde, önce Avrupa yakasından başlayacak. Yarın gün boyu iki yaka arasındaki yoğunluğa bakarsak, yine Avrupa yakasında kar geçişleri daha fazla olacaktır. Yarın akşam saatlerine doğru bantlar Anadolu yakasına kaymaya başlıyor. Pazartesi ve salı günleri yağışlar her iki yakayada yayılmış gözüküyor. Yağışın verimli olduğu zaman pazartesi ve salı gibi duruyor, hatta daha çok salı. Bugün ve yarın çok beklentiniz olmasın. Ara ara göze hitap eden DEK geçişleri olacak bir sistem yaşayacağımızı düşünüyorum.
Amatör Meteoroloji "Uzmanı"
Cevapla
(10-02-2017, Saat: 21:44)melik alsacak Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Ege ve orta akdeniz'de alçak oluşmamasının nedeni özellikle kışın ikinci yarısı endekslerin nötr, pozitif arası gidip gelmesinden kaynaklı olabilir mi? Buna bağlı olarak bize sistemi indiren YB'nin konumuda doğulu uzandığı için alçak doğu akdeniz ve iran arasında oluşuyor. Ege ve Girit civarlarına YB yerleştiği için alçak oluşacak ortam bulamıyor. Yanlışım varsa düzeltin kendi amatör deneyimimle bir yorum yapmak istedim.

Bana kalırsa, çok soğuk geçen Kasım ve Aralık aylarının ceremesini çekiyoruz. Artık bunun bilimsel açıklamasını yapabiliyorum. Zafer'in daha çok istatiksel olarak kafasına taktığı bir durumdu, tartışmıştık daha önce de. Kar yağan aralık aylarının bize yaramadığını. Şimdi düşünüyorum da, kasım Aralık soğuk geçince Akdeniz erken soğuyor. Yukarıdan akan soğukla Akdeniz'deki denizin sıcaklık farkı çok fazla kalmadığı için tepki AB'leri oluşmuyor ve iş kısır döngüye giriyor. Çünkü Akdeniz veya Ege'de AB oluşsa, mıknatıs gibi o soğuğu çekecek üzerimize. Tepki AB'leri denizin genelde sıcak tarafını seçer, tamam iniş istikameti de önemli ama bir sefer o pattern ve döngü oluşmadı mı arkası gelmiyor. Kılpayı kaçırdığımız sistemlerde ya hiç AB oluşmadı, ya da doğu Akdeniz veya Hazar taraflarında oluştu ve oraya kaçtı sistemler. Sonra da kısır döngüye girdi. Yani mevsimlik tahminlerde Akdeniz havzasını yağışlı gösteriyorsa korkmayın ama bu şekilde kurak olunca, illa ki bize düşenler de olsa da, saç baş yoldurtup kaçan çok sistem görürüz.

Gfs başlığında yazdım gerçi ama hafta sonu bir süpriz kovalayacağız. 14-15'i için şartların daha iyi olabileceğini bekliyordum ve söyledim de zaten. Hatta 16-17'yi de kapsayacak bence. Gerçi sinekten yağ çıkarmaya çalışıyoruz ama bu ikinci atağın daha güzel olacağını düşünüyorum hala.. Sonrası için ise sinyaller başladı. Beklemedeyiz..
Cevapla
Serkancım öncelikle büyük geçmişler olsun. Aman abi kendine dikkat et sen bize lazımsın.. Bu kış olmazsa gelecek sene olur ondan sonraki sene olur hep olur.. Önemli olan bu coşkuyu beraber yaşamamız.. Sen her zaman sağlıklı ve iyi ol ki daha beraber çok kartopu oynayalım.. O yüzden bu kadar üzülme.. İstanbul'da kış sezonlarında baba en az bir sistem mutlaaka görürüz.. Yeter ki sağlıklı olalım hep beraber tadını çıkartalım.

Yalnız bir konuda itiraz edeceğim. Ben Akdeniz'in bu kadar çalışmadığı tezine karşıyım. Aksine bu sene Akdeniz çok çalıştı. Hatta son yıllarda görmediğimiz kadar çok çalıştı. Ancak AB'lerin konumlandığı yer İstanbul'a pek yaramadı. Genel olarak bu AB'ler hep Kıbrıs tarafına ve doğusuna konumlandı. Hani yer yapmak diye bir tabir vardır. AB'ler sürekli olarak oraya yer yapmış gibi. Bu son güncellemelerde de yine orada bulunan AB'yi görebilirsiniz.. Sorunun Akdeniz'de alçak oluşmaması değil Girit taraflarında konumlanamaması oldu bence.. Bunu bir tek 6 Ocak sisteminde doğru dürüst yaşadık. 6 VE 7 Ocak o bakımdan güzeldi. Yalnız 9 Ocak pazartesi tek başına neredeyse bazı yerlerde 40 cm yağan kar o iki günü dahi solladı.

Şimdi yukarıda yorumları okuyorum. Herkes mart ayından da ümitli.. Ben o kadar ümitli değilim. Şu bakımdan ümitli değilim büyük bir efsane gelmesinden ümitli değilim. Elbette kar yağabillir, sistem gelebilir. Benim doğduğum gün (Mart 16) İstanbul'da kar yağıyordu. Son zamanlarda bir 9 Mart sistemini hatırlarım. Ayazağa'da arabamı kaydırmıştım. Smile Gel gelelim sahil kesimlerinde hiç bir etkisi olmamıştı.

39 yaşındayım ve şu ana mart ayında sahil kesiminde tekrar ediyorum SAHİL KESİMİNDE 4 Mart 1987 dışında büyük kar örtüsü oluşturan, efsaneyi geçtim baba dedirtecek bir sistem hatırlamıyorum. Gördüğüm en şiddetli kar fırtınasında sahilde arabalar ve damlar beyazlar, yol kenarında minik bir şerit olur o kadar.. Daha üstünü 87 hariç görmedim, yaşamadım.. Bazen yüksek yerler yine 5 cm'yi geçer.. Ama o kadar.. Efsane falan olmaz. Hepimiz 1987'ye takıldık.. Aradan 30 yıl geçti benzeri gelmedi. Kolay kolay geleceğini de sanmıyorum. O çok ekstrem bir sistemdi ve bizi kar hastası yaptı. Her zaman da hürmetle anarız. Smile

O yüzden mart ayında çok büyük beklentileriniz olmasın derim. Evet kar yağar dediğim gibi.. Dediğiniz gibi 21'ine kadar da kış aktif olur.. Ama baba sistem gelmesi %10'un efsane sistem gelme ihtimali de %5'in altıdadır.. Bu bir İstanbul gerçeğidir.. Sevgiler..
Yağmaz yağmaz
Cevapla
Bu akdeniz de alcak basinc alanlarinin olusmamasi meteoroloji muhendisliginde verilen tez konularindan biridir. Buna meteorolojide Akdenizde engelleyici sistemler veya.mekanizmalar deniyor. Bununla ilgili ciddi yayinlar makaleler ve tezler var. Bulabilirsem koyacağim. Akdenizde alcak basinc alanlari 3 noktada belirgin olusuyor. Sicilya. Rodos ve Kibris Sicilya alcak basinc alanlari genelde negatif endekslerde azorun cok batida kaldigi durumlarda olusuyor hepimizin bildigi gibi. Azorun doguya güclenme haraketi ve dunyanin donusune bagli olarak doguya ilerliyor. Ben cocukken Rahmetli Alin Esin sardunya ve sicilya tarafindan bir Ab alaninim çoreklendigini ve ilerleyen gunlerde bizide etkileyecegini soylerdi. Yani akdenizde batidan doguya bir ab haraketi olur gelen bu ab ege ve akdenizde ciddi yagislara neden olur kuzeyde bulunan yb varsa okulizyon cephesine neden olur Ve Trakyada ve ic bolgelerde guzel kar yapardi. Fakat bu sene ki gibi olusan nadir ab lerden biri olan sicilyada olusan ab 5 gun sabit kaldi ve italyayi kara bogdu. Dogu akdenizde ab olusumu cok kolaydir. Suriye lubnan misir civari surekli sicakli oldugundan anadoluya inen her turlu soguk damla atak burada ab olusumuna neden olmaktadir. Bu ab zamannzaman ankara uzerinden kuzeye cikarken anadoluyu kara gomer zaman zamanda hatay uzerinden bitlise dogru yol alir. Bizi etkileyen hayallerimizi susleyen bizi mutlu edecek ab ise girit lodos ege civarinda olusacak olan ab dir. 2004 teki efsanevi olusumdan sonra bu sene 7 ocak sisteminde gordukki bizi adam edecek bu olusum. Ancak.akdeniz.suyunun soguk olusumu ve subtropik bolgedeki statik yb alaninin yani sahra yb sinin kuzeye kaymasi ile akdeniz cukuru bir yb alanina donmekte. Yayinlarda bu sekilde bahseder. Buda kuzeyden inecek hizli bir soguk atak disinda tepki disinda yani ab alanlarinin olusmakta gucluk cekmesi demektir. Normalde akdeniz havzasi soguklardan bagimsiz ab alanlarina ev sahipligi yapmalidir. Ozaman hem daha yagisli bir akdeniz kiyilari hem de kuzeye Cikislarda bol kar anlamindadir. Bu sene izlandanin zayiflmasina ragmen bu bolgedeki engeleyici sistemler sansizligimiz oldu. Buda hosumuza gitmeyen simoptikler olusturdu. Zamaninda trt sinoptik haritasinda akdeniz bolgesinde 3 tane A harfi goruyorken simdi.1 yb ve zorla bir ab oluyor. Bir an once bu patern bozulup"" zamanla guney ege ve akdeniz kiyilari.yagisli"" cumlesini duyana kadar bu patern devam edecek demetir. Bu cumleyi en kısa sürede duymak dilegiyle.
Cevapla
Doğancım aynı şeyi söylüyorsun işte. AB'ler oluşsa da Doğu Akdeniz'de oluştu. Neden? Çünkü batı Akdeniz ve Ege erken soğudu. Doğu Akdeniz sıcak olduğu için soğuk oraya hücum etti ve AB'ler orada oluştu. Şu anki sistemde bi AB olsa soğuk üzerimize akmaz mıydı? AB nerde oluştu abi? 6 ocak dışında güçlü AB'li bi kar aldık da ben mi hatırlamıyorum?
.
Cevapla
Yarın yağacak olan kar yağışı nasıl olur üstadlar bir şey beklememek gerek dimi ?
Cevapla
  
  •  Önceki
  • 1
  • ..
  • 1140
  • 1141
  • 1142(current)
  • 1143
  • 1144
  • ..
  • 2601
  • Sonraki 


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  İSTANBUL'UN AYLARA GÖRE REKOR SICAKLIK TARİHİ-YENİ BİR REKOR GELİR Mİ? Zafer Yüce 12 15,640 26-07-2023, Saat: 17:45
Son Yorum: Yalçın Kaya (Mrsnowizma)
Tongue [YARIŞMA] İSTANBUL'A İLK KAR NE ZAMAN YAĞACAK? Ümit 95 40,187 27-12-2022, Saat: 13:58
Son Yorum: Poseido74
  İSTANBUL'A İLK KAR NE ZAMAN YAĞACAK? Serkan Sezenoğlu 64 49,962 06-11-2017, Saat: 22:52
Son Yorum: Ozan Soyak

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
102 Ziyaretçi