Geçen hafta pazar sabahı kar keyfini yaşarken sosyal medya tahmin yazımda aşağıdaki öngörüde bulunmuştum.
(08-01-2017, Saat: 08:38)Serkan Sezenoğlu Nickli Kullanıcıdan Alıntı: 15'inde tekrar soğuma ve yağış ihtimali var. 19-20'si civarı da tekrar bir soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girme ihtimalimiz var.
Tam bir hafta önce bu saatlerde ortalama 30-40 cm kadar yerde kar örtüsü varken şimdi dışarıda bir gram kar yok.Hatta perşembe günü bile neredeyse tamamı erimişti.Gerçekten de HGS (hızlı geçiş sistemi) adı gibi çok hızlı geçip gitti sistem arkasından iz bırakmadan.Acısız temiz bir geçiş oldu.Yoksa ağır ağır eridiğini görmek hem beni sinir ediyor hem de ara sokaklarda anlamsız buzlanma ve trafik çilesine dönüşüyordu uzun vadeli sistemlerde.
Neyse üzerine zaten çok yazıp çizdik, gelelim önümüzdeki günlere.
Aslında 15'i yani yarın, bir haftadır nasıl göründüyse öyle geldi aşağı yukarı.Sistem orta ve doğu Avrupa hatta güneyde İtalya-İspanya'ya gitti ve bize bugün yarın kırıntıları kaldı.Bu akşam Ege üzerinden bize sokulan alçak basınç yağışını bırakmaya başladı.Yarın sabah saatlerinde kuzey doğumuza doğru tırmanmaya başladığı saatlerde rüzgar da kuzeye dönüp havayı soğutmuş olacak.Yarın 4-6 derece aralığına gerileyecek sıcaklıklar.Zaten 1 haftadır görünen de buydu. Kar yapmayacak yağmur ve soğuk getirecekti bu Avrupa'ya giden sistemin devamı.
Tahminimin devamında 19-20'sinden bahsetmiştim.Yine geçen hafta sinoptiğe baktığımda, bugünlerde İtalya'ya giden sistemin devamında 4-5 gün sonra tekrar bir atak olabileceğinin emareleri görünüyordu. Ancak bu bir haftalık süreçte neredeyse bütün modeller bu senaryoyu bertaraf etti.Aslında bir iki gündür Gem tekrar hortlattı.Bu akşam Ecmwf de, biraz daha ciddiye alın beni dedirten -11 -12'ler soktu. Hatta iki üç gün de soğuğu üstümüzde tuttu.Sistemi Marmara ve Batı Karadeniz merkezli gösterdi.Gem orta Karadeniz dedi.Ukmo da devam etse sanki Ecmwf'ye uyacak gibiydi.Gfs ise tamamen başka telden şimdilik.Neredeyse ana senaryo 850 hpa'da 0'larda...Ancak diyagrama baktığımda -10'lara yakın çok sayıda senaryo var.Bu da gösteriyor ki o tarihlerde en azından şimdilik görünen zayıf-orta kuvvette bir sistem alacağımız artık kuvvetle muhtemel.Tabii yağış kısmı şimdilik muamma.Ecmwf'de doğu Akdeniz'de AB oluşmuş ve doğuya kaymış bizi fazla etkilemeden bu akşamki güncellemede.Eğer şartlar uygun olursa anca DEK olur.Tabii yarın öbür gün de Ecmwf sistem ısrarına devam ederse.
Yani yaşadığımız sistemden sonra şimdilik görünen tarzda sistemler bile bize cılız geliyor, gayet doğal.Tatmin edici birşeyler olur mu önümüzdeki günlerde takip edip, göreceğiz.Ben biraz daha iştah kabartıcı güncellemeler olabileceğini tahmin ediyorum.
Gelelim sonrasına.Aslında forumda çoğu kişinin beklentisi bir sonraki atak. Bazılarımız için bu öncü, diğeri gömücü beklentileri var.Ben de geçenlerde burada, ''Bu günlerde tahmin yapan Paris'ten Bilecik'e gelmiş modacı gibi olur'' sözüne istinaden Ozan Deniz'e şaka yolla takılıp tahmini iniş tarihi olarak 24-25 civarı demiştim. E zaten forumların Paris'i olduğumuz için sanırım Ozan Deniz işimizin uzun vade nokta atışı olduğunu hala idrak edememiş. 27-28 diyenler de makbulum.Bu ayın son haftasındaki atağın ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum hala. Fakat 19-20'sindeki sistem sertleşirse atmosferin kendini toparlama süreci uzar mı bunun endişesini taşıyorum sadece.O yüzden sonraki atak 25'i civarından sarkar mı yaşayıp göreceğiz.
Son olarak Ecmwf ve Gfs'nin 120. saatlerini paylaşıyorum aradaki 20 farkı bulmayı size bırakıyorum
Model savaşları devam ediyor...
Bu ECMWF:
Bu da GFS: