HAVA MODELLERİ VE RADAR İÇİN TIKLAYINIZ

  •  Önceki
  • 1
  • ..
  • 853
  • 854
  • 855(current)
  • 856
  • 857
  • ..
  • 2601
  • Sonraki 
Konuyu Oyla:
  • Toplam: 78 Oy - Ortalama: 4.21
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İSTANBUL HAVA TAHMİNİ VE KAR TAHMİNİ
Sabahki gfs ve Ecmfw ye göre konuşuyorum 11-12 ve 13 Şubat takip edilmeli. Şurda 1.5 ay kadar zaman kaldı kış bitimine o nedenle her an herşey olabilir, gelebilecek yağışlı havalarda kar beklenmeli.
Cevapla
Abi bu sistemden bi cacık olmadı gelecek sistem nasıl geçer sizce???
Cevapla
Dün geride kalan sistemle ilgili şakayla karışık bir yorum yazdım kış bitmiş olabilir dedim ve haince güldüm (hain tahminci gülüşü) Fakat işin gerçeği şu arkadaşlar...Uzun vadede elbette modellere güven olmaz.Bakın hemen ardımızda bıraktığımız sistem 10 gün önce bizi teğet geçiyordu ama en azından -8 girdi (tabii ki klasik İstanbul manzarası yağış bittikten sonra).Uzun vade öngörülerde bulunurken elbette sadece modelleri takip etmiyoruz tahmin team olarak.Lakin bana sorarsanız biz büyük balığı Gulyabani diye adlandırdığımız o son sistemde kaçırdık.Dehşet bir soğuma varken ve gerçekten sezonun,belki de son yılların unutulmayacak sistemi kapımıza kadar dayanmışken neredeyse kuru soğukla pas geçtik o canım (canım yazılır burada caaanım diye okunur) dönemi.Şubat ayının son haftasına kadar önemli bir soğuma ufukta gözükmüyor.Maalesef eldeki tablo 2010 kışı gibi erken gelip erken giden kışı resmediyor.Bundan sonra kar yağmaz diyemem fakat uzun vadede güçlenecek bir sistemde yok.Sibirya yok uzun vadede...Polar atak olabilir ama bu saatten sonra benim yılbaşı sisteminden daha iyi bir sistem beklentim kalmadı açıkçası....Kar olabilir,cıvık yağabilir,havada görülebilir.Ama ekstrem bir durum olmazsa uzun vadeli soğuma artık zor ihtimal.Ne demiştim bu kışla ilgili olarak,kışın içine ilerledikçe merdivenden aşağı iniyoruz.Yılbaşı sistemi (Oymapınar) kışın başında en kuvvetli sistemdi ve gittikçe düştü sistemlerin etkisi...Kendimizi kandırmayalım,kış tabii ki bitmedi ama yılbaşı sistemine yaklaşmamız bile bence artık mucize...Gönlümden geçen bu kışı süresi az ama etkisi kuvvetli 2008 şubat gibi kapatabilmek.Siklonlu 1,5 günlük etkili kar yağışı...Böyle bir final yakışır bu kışa.İnşallah yanılırım,şubat son hafta hala ümidim var.İş marta kalırsa o zaman yandı gülüm keten helva...İşte o zaman artık mucize bekleriz...(bakınız 1987 kışı)
''GULYABANİ VARDIR''
Cevapla
şubatı karsız kapatırsak havalar da sıcak giderse eğer ki ben olasılık vermiyorum Mart ayında yağacak kar sadece göz zevkine hitap edebilir.
Cevapla
Zafer abi keşke şu gulyabani gelseydi, hiç olmassa 2016 kışını gulyabanimizle anardık. artık bundan sonra mart ilk haftasına kadar oldu oldu, olmadı bu kışı defterden silerim abi...
Cevapla
İki gündür 23-28 şubat arası hamak olacağı gözümde canlanıyor diyagrama baktıkça. Artık 6.hislerle tahmin yapmaya kadar indirgedik olayı sinoptikteki iğrençlikten. Ya 9 ay kışı bekledik, en güzel ayı şubatta şu gördüğümüz rezalete bak. Bir sene daha bekleyeceğimizi düşündükçe insanın morali fena bozuluyor günler bir bir heba oldukça.

Güya bütün mevsimlik tahminler kışın ikinci yarısı bizim coğrafyayı coşturuyordu el nino zayıflayınca.

Geçen gün Ao verilerine göre tahmini sistem tarihlerinden bahsetmiştim. 0'a değdiği 5-6 şubat ve tekrar pozitiften nötre düştüğü 8-9 şubattan 2-3 gün sonrası 11-12 şubatta zayıf da olsa bir sistem ihtimalinden bahsetmiştim. Bu 11-12 şubatta hala modellerde bişey görünmese de yine yaklaştıkça soğuğun belki de 850hpa'da -3 - 4 - 5'lere kadar düşebileceği bir mini sistem çıkması lazım bu çıkartımıma göre.. Yine bir cacık olmaz tabiriyle bahsedebileceğimiz yağışlı ama soğuğun yetersiz olduğu bir sistem olmalı mutlaka...

Dünden beri 22-23 şubat civarlarını dillendirmemin sebebi ise 2-3 gün sonra negatife düşmeye başlayacak AO'nun, tekrar nötre çıkmasını geciktirecek senaryolar görmem. Yani birkaç gün öncesine kadar 16'sı civarı nötre değiyordu ve 2-3 gün sonrası 18-19'a denk geliyordu. Şimdi 18-20 arasını bulacakmış gibi görünen senaryolar ağırlıkta, dolayısıyla biraz daha ertelenebilir ihtimalini dillendirmeye başladım. O tarihlerde nao da pozitife meyillenme ısrarından vazgeçerse sağlam bir sistem almamamız için bir sebep göremiyorum hala.

Tabii ki bu endeksler de modellere göre sürekli güncelleniyor. Baktığımız AO endeksi gfs'nin 11 senaryosu ile çalıştırılıyor. Ama hangi 11 senaryo mesela o konuda bilgim yok. Ya da neye göre o 11 senaryo? Araştırıp aydınlatan olursa sevinirim tabii ki. Velhasılı kelam mesela aralık ocak ayında uzun vade tahminlerimi yaparken sinoptik okuma, geçmiş istatistikler, fırtına takvimi ve başka öngörüler kullanırken, şubatta endekslere bakarak tahminde bulunmayı daha doğru buluyorum. Eğer bu yukarıda bahsettiğim nötre değmekle 2-3 gün sonrası ile ilgili çıkartımlarım tutarsa şubat ayı için, hepimiz için harika bir teknik bulmuş olacağız. Bekleyelim görelim. Tek korkum biri Japonya'ya doğru meyleden, diğeri ABD'deki polar vortex'in ve dolayısıyla güçlü soğukların tekrar bizim coğrafyaya nasıl ve ne kadar sürede gelebileceği..Sanırım onlar uzakta kaldığı için Zafer'e de gelebilecek sistemler zayıf kalır tahmini yaptırıyor haklı olarak. Çünkü o güçlü soğukların ocak sonu gibi üzerimizde toplanmasını gösteren tek bir senaryo bile yok. Cohen'in tahmini ve bizim inancımız, sinerjimiz dışında. O - 16 - 20'leri tepemizde görmek hayal gibi görünüyor artık.. Sanki bir sistem gelirse de en fazla - 10 - 12'ler sokabilecek gibi şu sinoptiğe göre.. Ama daha vakit uzun, atmosfer kaotik, bekleyeceğiz elimiz mecbur... Herkese mutlu pazarlar Smile

Son olarak da Zafer'e bir sözüm var. Bu sene 87'den o kadar bahsettik ki bişeyi 40 kere söylersek olur hesabı 87 olmasa da martta iyi bir sistem alabileceğimize dair sene başından beri içimde çok güçlü bir his var. Orçun'la da bu sene 87'nin peşine çok düştük. Kütüphanelere kadar gidip arşivleri araştırdık, harika belgeler bulduk, paylaştık. Son aldığım telefonun orjinal pin kodu 8787 hala değiştirmedim. Bu da mı tesadüf? Smile Smile
.
Cevapla
Serkan bey elinize saglik cok guzel bir yazi olmus hepimizin duygularina tercuman olmussunuz.

Bu kis icin genel kani tahminler hep 15 ocak sonrasi icin cok cetin kis sartlari olacagi idi, oylesini heyecan vardi ki ocak ayi gelmek bilmedi.

Ama ortaya cikan durum cok kotu, yilbasi sistemi haric elle tutulur bir kar goremedik ya yagis erken geldi ya soguk gec girdi vs vs Bana gore yilbasi sistemi bile bolge bolge degisen bir ortu birakti ve bazi yerler tatmin olmadi ve kisa surdu. Benim icin malesef bu kis kotu kislar arasinda olmaya aday , subatta aradigimizi bulamazsak 30 sende bir olab 87 martini beklemek fazla iyimserlik olur.

İnsallah boyle bitmez ama boyle biterse bu kis tum tahminler beklentiler yanilmis olacak, bana gore kis icin kaldi 4 hafta sonrasinda birsey olmaz, umarim bu yazdiklarimizin tersi cikar..

Herkese iyi pazarlar
Cevapla
Merhabalar,
Baktimki 87 bize gelmiyor ben 87 ye gideyim dedim ve dün Bolu Gölcük tabiat parkina gittim sis tipi hafif yagis kar sagnagi ve donmus Göl her seyi yasadim.
Her kar severe oneririm.
BİR GÜN EFSANEYİ YAKALAYACAĞIZ.
Cevapla
cümleten günaydın dostlar zafer ve serkan ustalar güzel yazmışlar ellerine sağlık.şu an bekliyoruz.umudum o durki bembeaz bir istanbul görmeden fırtınalı tipili kışı kapatmayız inşallah.87 efsanesine gelince ömrüm boyunca bekliyeceğim.inşallah nasip olur 10 gün tipi
Cevapla
Durum biraz vahim aynen. En üzücü şey de Zafer Abi nin dediği gibi gulyabaniyi 100km ile kaçırmak, çok yazık oldu doğrusu. Modelleri bırakın senaryoları bile karmakarışık. Bu öğle modelinde NAO nun negatife inme ihtimali varmış gibi gözüküyor akşam endeksler güncellenince görürüz bakalım. Bu kış nasıl ilerledik;
+AO ardından azor grönland birleşmesi ve sonra -AO ve -NAO ki biz soğuk tarafta kaldık. Pattern, süreleri daha kısa olarak bu seyirde ilerleyebilir yine. Ancak bu dediğim mevsimin belli bir karakteri olduğuna hep inanmış olmamdan dolayı. Bu da bizim Şubat 25 - Mart 10 arası soğuk tarafta olabileceğimiz anlamına geliyor ama bilimsel bir tarafı yok bunun.

Modeller tamamiyle karamsar değil aslında azorun yükseliyor olması GFS in 12 senaryosunda mevcut, polar vortex in 2 ye bölünmesi de aşikar ama japonya ya gitmesi de manidar bu sebepten Serkan abi nin dediği gibi 25ini bulabilir yeni bir sistem. Diğer ihtimal hayatımızda görmediğimiz rekor sıcaklıklarla Şubatı tamamlarız ve bu kış reziller arasında yerini alır benim için. 850 de +16 veren senaryolar bile mevcut, düşünsenize 20 şubatta 27 derece. Neyse Allah sonumuzu hayır etsin bakalım neler göreceğiz, ancak önümüzdeki Çarşamba ya kadar ay sonu için bir sinyal gelmezse kepenkleri kapatırız, ızdırap dolu bir Şubat ayı yaşarız ve baharın ilk yarısı lüzumsuzca serin ve yağışlı geçer. Soğuk tarafı kış bitmeden yakalarsak çok iyi bir sistem alırız gecikirse dediğim gibi saçma sapan bir ilkbahar yaşarız.
Cevapla
  
  •  Önceki
  • 1
  • ..
  • 853
  • 854
  • 855(current)
  • 856
  • 857
  • ..
  • 2601
  • Sonraki 


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  İSTANBUL'UN AYLARA GÖRE REKOR SICAKLIK TARİHİ-YENİ BİR REKOR GELİR Mİ? Zafer Yüce 12 15,631 26-07-2023, Saat: 17:45
Son Yorum: Yalçın Kaya (Mrsnowizma)
Tongue [YARIŞMA] İSTANBUL'A İLK KAR NE ZAMAN YAĞACAK? Ümit 95 40,181 27-12-2022, Saat: 13:58
Son Yorum: Poseido74
  İSTANBUL'A İLK KAR NE ZAMAN YAĞACAK? Serkan Sezenoğlu 64 49,961 06-11-2017, Saat: 22:52
Son Yorum: Ozan Soyak

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
190 Ziyaretçi