Ani stratosfer ısınması, yavaş yavaş kendini polar vortex üzerine salmaya hazırlanıyor. Kuzey yarım küredeki istikrarlı yüksek basınç hakimiyet alanı ile birlikte mevut kar örtüsü, yer seviyesindeki radyasyonu stratosfere iterek "ani stratosfer ısınması" olayını meydana getiriyor. Bu da polar vortex dediğimiz, türkçesi "kutbi girdap" olan soğuk havanın parçalanıp/bölünüp güney enlemlere kaçması demek.
Bu ısınmanın ardından girdap, kendini güney enlemlere salarken buluyor.
Kışın tam ortasındayız diyagrama bakın kabus gibi... 15 gün boyunca ümit verecek tek bir senaryo yok.. Bir daha bana kimse mevsimlik kış tahminlerinden falan bahsetmesin, hani kışın ikinci yarısı el nino zayıflayınca kış kışlığını yapacaktı? Tam tersi oldu, ilk yarısı çok iyi geçti.. Yalnız bu durgunluğun acısı, bu sürecin sonunda fena çıkabilir..
(29-01-2016, Saat: 15:13)Serkan Sezenoğlu Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Kışın tam ortasındayız diyagrama bakın kabus gibi... 15 gün boyunca ümit verecek tek bir senaryo yok.. Bir daha bana kimse mevsimlik kış tahminlerinden falan bahsetmesin, hani kışın ikinci yarısı el nino zayıflayınca kış kışlığını yapacaktı? Tam tersi oldu, ilk yarısı çok iyi geçti.. Yalnız bu durgunluğun acısı, bu sürecin sonunda fena çıkabilir..
Kış başlamadan önce boşuna demedik mevsimlik tahminlere fazla kafayı takmayın diye abi ( DEDİK)
Ecmwf diyagramı biraz daha önümüzdeki günleri açıklar mahiyette... Şubat 6-7 gibi zayıf bir sistem ihtimali, yaklaşık bir hafta on gün sonrasına ise daha kuvvetli sinyaller..
(29-01-2016, Saat: 16:08)Fatih Şen (Ergün) Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Kış başlamadan önce boşuna demedik mevsimlik tahminlere fazla kafayı takmayın diye abi ( DEDİK)
(29-01-2016, Saat: 16:08)Fatih Şen (Ergün) Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Kış başlamadan önce boşuna demedik mevsimlik tahminlere fazla kafayı takmayın diye abi ( DEDİK)
(29-01-2016, Saat: 10:43)yusuf eski Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Zafer bey 7 sinde kafkaslara inen soguk izlansanin az bir zayiflamasi ile en azindan dogu bolgeleri vurabilir.
Valla arkadaşlar daha evvelden de yazmıştım.. Beni en fazla korkutan olay negatifteki endekslerin birden bire pozitife dönmesi.. Nötrde kalıp sonra yine -2'lere inseydi müthiş bir umut olabilirdi.. Ama korktuğum gibi pozitifte kaldı.. Yakında başlayacak ve hızlıca aşağıya inecek harekette bile tam nötre inmiyor sonrasında pozitife tekrar çıkıyor.. Negatife inen iki üç senaryodan başka hiç birşey yok.. Sürekli pideleşen Azor, dolayısıyla onun sıcak karakterli ve ağır hareket eden yüksek basıncı, kıtanın kuzeyinde sürekli cirit atan örümcek ağları (yani siklonlar).. Resmen kasım ve aralık ayına geri döndük.. Hep bundan korkuyordum.. Çünkü bu faz kolay kolay dönmüyor.. Ekim ile aralık sonu arasındaki neredeyse 3 ayın nasıl geçtiğini hatırlayın.. İlk pozitif endeksi gördüğümde eyvah dedim.. Ne yazık ki korktuğum başıma geliyor.. Resim yüklemekte sorun var o yüzden link vererek durumu anlatmaya çalışacağım..
Burada da AO'nun oldukça sert bir süşüşle Şubat ayının ilk haftası içinde nötrden biraz daha yukarıya kadar ineceğini görüyoruz.. Ama sonraki senaryolar çok kararsız olmasına rağmen negatife inmesini öngören sadece 2,3 senaryo var.. Diğer senaryolar pozitifte kalacağını hatta bazıları tekrardan yukarıya çıkacağını göstermiş..
Burada da NAO endeksi var.. AO ile genelde doğru orantılıdırlar.. Burada da yine ilk hafta neredeyse nötrün pozitif tarafına kadar indiğini sonrasında yine pozitife yöneldiğini görüyoruz.. Burada ise negatif gösteren hiç bir senaryo maalesef yok..
Bir faz döndü mü kırılması çok ama çok zor oluyor... İlk başlarda dönecekmiş gibi görünmesine rağmen sonrasında yine hayal kırıklığı yaşatan bir tablo bu.. Modellerde dikkat edin endeksler aşağıya inerken Azor da kuvvetleniyor. Ancak tam sazı eline alacakken bir tane AB çıkıyor karşısına adeta knock out oluyor.. Yere serilirken de bizim de üstümüze düşüyor.. Tepemizde AB'ler biz de sıcak karakterli bu YB'lerin etkisinde kurak bir döngüye giriyoruz..
Allah sonumuzu hayır etsin.. Umarım bu döngü tekrardan kırıldığı anda çok geç olmuş olmaz..