HAVA MODELLERİ VE RADAR İÇİN TIKLAYINIZ

  •  Önceki
  • 1
  • ..
  • 821
  • 822
  • 823(current)
  • 824
  • 825
  • ..
  • 2601
  • Sonraki 
Konuyu Oyla:
  • Toplam: 78 Oy - Ortalama: 4.21
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İSTANBUL HAVA TAHMİNİ VE KAR TAHMİNİ
Sistem bu sabah itibariyle giriş yaptı. Sistem boyunca bu başlık üyelere kapalı olacak, sadece admin ve rütbeli kişiler bu başlığa yazabilecek. Bu süreç içerisinde yağışlarla ilgili güncel bilgiler ve uzun vadeyle ilgili bilgiler ben ve diğer adminler tarafından paylaşılacak. Şimdilik ben küçük bir bilgilendirmeyle başlayayım.

Blogumda zaten yazmıştım, pazar gününün İstanbul için en şanslı gün olacağı konusunu. Şu an DEK'ler karadeniz üzerinde oluşuyor ve üst seviye rüzgarı karayel olduğu için Düzce, Zonguldak, Bartın civarına akıyor. Bu DEK'ler öğle saatlerinden sonra üst seviye rüzgarın yıldız bileşeni artmasıyla 15.00 civarı İstanbul'a da ulaşmaya başlayacak. Bu DEK'ler C.tesi günü boyunca hafif ve orta şiddette İstanbul'u vurmaya devam edecek. Özellikle Pazar gününe dikkat çekmek istiyorum. Çünkü c.tesi günü zayıf DEK'ler olursa muhtemelen "bu sistemden bir halt olmaz" gibi cümleler gelmeye başlayabilir. Ancak Pazar günü özellikle 700mb rüzgarının tamamen yıldıza dönüyor ve kuvveti artıyor olacak olması bu DEK bantlarının İstanbul'a daha kuvvetli ulaşabilmesi anlamına geliyor. Eger bir sürpriz olursa "beklentiyi yüksek tutmamak kaydıyla" Pazar günkü DEK'ler ile olabilir diyorum. Yağışlar P.tesi sabahına kadar devam edecek.

Blogumda beklentilerimi yazmıştım, linki şu;

http://www.forumatmosfer.com/konu-22-25-...-ozan.html



Yeni yorum yazacak Admin'ler lütfen bu linkleri kendi yorumlarının altına eklesinler ki insanlar doğru yerlere yönelsinler.


Sistem boyunca aktif başlık Bulunduğunuz Semtte Son Durum;

http://www.forumatmosfer.com/konu-bulund...n=lastpost



Sorularınız var ise Soru-Cevap başlığı linki;

http://www.forumatmosfer.com/konu-soru-c...n=lastpost
Mühendislik, gelişimdir.
Cevapla
Bu gece saatlerinde rüzgarın doğu bileşeni artacak,poyraza meyledecek.Bu yön değişimi Karadeniz'den daha iyi nem advekte olmasını sağlayacak.

resim

Skew-t verilerine göre nem önceki saatlere göre bariz artacak,fakat rüzgar şiri çok düzensiz duruyor.Yer seviyesi ve biraz üstünde poyraz varken,700 mb seviyesi civarında günbatısı var.Tepe enverziyonu 600 mb civarında,bu iyi fakat daha alt seviyelerde yoğunlaşma depresyonu çok büyük.Tüm bunları birleştirince,Karadeniz'den parçalar halinde,organize olamamış sığ dek bantları gelebilir bu gece.Geçtiği yerlerde kısa süre kalacaktır.

resim

Yarın öğle saatlerinden itibaren 500 hpa sıcaklığı da düşecek.Ayrıca yoğunlaşma depresyonu daha küçük ve rüzgar şiri daha uygun.Yani yarın öğleden sonra daha organize,şerit halinde ve geniş alanda etkili olacak istikrarlı bantlar inebilir.

Beklentilerime uyarsa Beylikdüzü civarına inecek bir bandın doğuya kayarak tüm İstabul'u etkileme ihtimali var.



Ozan'ın yazısı;

http://www.forumatmosfer.com/konu-22-25-...-ozan.html

Sistem boyunca aktif başlık Bulunduğunuz Semtte Son Durum;

http://www.forumatmosfer.com/konu-bulund...n=lastpost


Sorularınız var ise Soru-Cevap başlığı linki;

http://www.forumatmosfer.com/konu-soru-c...n=lastpost
Cevapla
BU SİSTEM VE ARKASINDAN BEKLEDİĞİMİZ SİSTEMLER İLE İLGİLİ YORUM YAZMAYACAĞIM ONUN YERİNE VİDEO HAZIRLADIM.ÇOK BÜYÜK BALIĞI KAÇIRDIK..GİTTİ....GİTTİ GİTTİ...
Not: Şu tırt sistemde aceleyle azıcık gülelim diye gecenin geç vakti batılasa yerine doğulasa yazmışım ama siz anladınız sistemin özetini Smile









Ozan'ın yazısı;

http://www.forumatmosfer.com/konu-22-25-...-ozan.html

Sistem boyunca aktif başlık Bulunduğunuz Semtte Son Durum;

http://www.forumatmosfer.com/konu-bulund...n=lastpost


Sorularınız var ise Soru-Cevap başlığı linki;

http://www.forumatmosfer.com/konu-soru-c...n=lastpost
''GULYABANİ VARDIR''
Cevapla
Güncel bir değerlendirme yapalım.

Üst seviye rüzgarının yıldız olması DEK'leri bize gün boyu taşımaya devam edecek, akşam saatlerinden itibaren DEK'ler biraz daha artış gösterebilir ancak etkili bir şey beklememek gerek. Yarın(pazar) sabahı ve öğle saatlerin anadolu yakası saglam DEK alabilir. DEK'ler p.tesi sabahına kadar ara ara devam edecek. Avrupa yakası biraz daha şanssız. Ancak avrupa yakası pazartesiyi salıya bağlayan gece şanslı olacak gibi.

İzlanda üzerinden avrupaya sarkıp oradan balkanlara inecek olan cut-off alçağı p.tesiyi salıya bağlayan gece Marmara bölgesine ulaşacak. Soğuk henüz çekilmeden gelecek olan bu alçak basınç Trakya ve Marmara'ya güzel kar yağışları bırakacak gibi. Şu an en şanslı görünen bölgeler Trakya, avrupa yakası ağırlıklı olmak üzere İstanbul, Çanakkele ve güney marmara.




Sistem boyunca aktif başlık Bulunduğunuz Semtte Son Durum;

http://www.forumatmosfer.com/konu-bulund...n=lastpost



Sorularınız var ise Soru-Cevap başlığı linki;

http://www.forumatmosfer.com/konu-soru-c...n=lastpost
Mühendislik, gelişimdir.
Cevapla
Sistem yavaş yavaş ömrünü tamamlıyor. ( Bize bir şey vermese de  Undecided )

Pazartesi - salı günü genellik sığ bantlardan oluşacak lokal geçişler ile devam edecek...

Bu Sistemin ardından dillerden dillere dolaşan Şubat   5 -8 arasında ki sistem hakkında ipucu verecek olursak;

Öncelikle Arktik salınımı durumunu göz atalım;

resim

Şu an nötr durumunda ve önümüzde ki günlerde pozitif 4 faza doğru istikrarlı bir şekilde yol alıyor.

resim

Ve yukarıda ki endeks grafiğinde  bir kaç senaryo dışında sert bir düşüş ile nötre iniyor...

Birazcık tecrübe ve bilgi ile Şubat ayının 5 - 8 tarihleri arasında bir sistemin salınacağı öngörebiliriz...

Ayrı olaraktan 10 hPa stratosfer haritasını incelediğimizde o tarihler arasında bir ısınma gözetleniyor..

resim

Yer seviyesinden ortalama 10.000 metre yükseklikteki ısı 0 dereceye kadar yükseliyor ki buda Polar vortex soğuğu toplayamadan tekrardan güney enlemlere dağılması anlamına gelir...

Olasılıklar üstüne gelmesi beklenen sistem için şimdiden efsane demek doğru olmadığı gibi, Sinoptiğin gelecek vadetmesi umutlandırıcı...

Rabbim kar bereketini özellikle istanbul dan mahrum etmesin  Smile
Forum Atmosfer
                             
          https://twitter.com/Kar_Tahmincisi
Cevapla
Bu gece ve yarın sabah saatlerinde İstanbul'da kar sağanakları yeniden yoğunlaşabilir.Özellikle Boğaz çevresi ve Anadolu yakasında.
Cevapla
İçinde bulunduğumuz sistemin kaymağının Karadeniz'e kaydığını söylemiştik...Durum ortada...İptal edilen derbiler,havalimanından kalkamayan uçaklar vs...Bugün ve yarın akşam İstanbul'da görülecek kar yağışları bizleri tatmin etmekten uzak kalacak...Forumatmosfer olarak bir sistemde daha haklı çıkmanın bu defa üzüntüsünü yaşıyoruz...Bu sene yakaladığımız 3 sistemi de 3 hafta önceden tahmin ettik gururlandığımız sadece bu...Ancak maalesef yılbaşı sistemi şu anda geride kalan 2 sistemi geride bıraktı...Yani kışın içine ilerledikçe merdivenden aşağı iniyoruz...Bu başlık tüm kullanıcılara açıldıktan sonra daha detaylı bir tahmin yazısı yazacağım...Kısaca şunu söyleyeyim Şubatın ilk haftası görünen salınım hayal kırıklığı yaratabilir..Biraz bekleyeceğiz...Kış bitmedi İstanbul için şu an bununla teselli bulunuz...İyi başladık iyi bitireceğiz....
''GULYABANİ VARDIR''
Cevapla
Şaka maka derken sistem cuma gününden bu yana aktif.. Yarın sabah da cephe geçişi var.. Bir İstanbullu olarak insan üzülüyor. Tam 5 günlük bir sistemden bu kadar az etkilenmemiz.. Harbiden can sıkıcı.. Kaç senede bir 5 günlük sistem yakalarız ki biz? Çok yazık oldu.. Neyse yapacak birşey yok..

Benim en büyük korkum endeksin pozitife dönmesiydi.. O da oldu. Şu an için tekrardan nötre döneceği yönünde gözlemler.. Ancak hatırlarsanız ilk pozitif AO kuvvetlendiği zaman neredeyse 2,5 ay o doğrultuda gitmişti.. Kurak havalar, Yüksek Basınç, gece ayaz.. Nitekim diyagramda da 30 Ocak'a kadar bu durum aynen kendini belli etmiş.. Pozitif AO diye bas bas bağırıyor o tarihe kadar ve modellere bile bakmak içimden gelmiyor..

Arkadaşlar uzun vadede düşüncelerini yazdılar.. Şahsen öncelikle AO'nun reel olarak tekrar nötre gelmesini bekleyeceğim.. Zaten o zaman bir atak olacaktır.. Sonrasına zamanla bakarız..
Yağmaz yağmaz
Cevapla
Günaydın ve iyi haftalar.

Önümüzdeki 10-12 günlük süreç için senaryolar malesef 24 saat içinde tepetaklak oldu. Hem GFS hem ECMWF 5 şubat sistemini senaryolarından kaldırmışlar, tabi bozacının şahidi şıracı misali endeksler de aynı şekilde tatsız.

Doğan Hocam AO'nun durumunu yukarıda açıklamış, ben de NAO'ya baktığımda görüyorum ki o daha da vahim. Yaklaşık 20 gündür nötre yakın negatif konumda seyreden NAO, bugünden itibaren pozitife fırlıyor, 8-10 gün o şekilde devam edip sonra nötre gelir gibi yapıyor ama orada kafası karışıyor. (Nötre gelirse zaten biz o 5 şubat sistemini alırız). Şu anda görünen pozitif NAO sisteminde Güçlü Azor YB'ye karşılık Güçlü İzlanda AB, Azor'u baskılayarak yatay hale getiriyor ve salınımların kuzeyimizde kalarak batı-doğu düzleminde hareket etmesine neden oluyor. Bu tablo önümüzdeki 1-2 güncellemede değişmezse 5 şubatı unutup 10 şubat ve sonrasına odaklanırız.

Benim tahminim bu kış en az 1 güzel şubat sistemi garanti ama ben 2'nin peşindeyim (mart ayını saymıyorum, o gelirse bonus olur) o yüzden şu önümüzdeki sistemi ne kadar erken alırsak o kadar iyidir.

Sağlıklı günler
Cevapla
Herkese Selamlar;



Saç baş yolduran bir haftasonunun ardından bugünde güne hafif karla başladık. Bu gece yarın sabah yeniden kar yağışı alacağız ancak dediğimiz gibi bizi tatmin edecek cinsten bir durum yok. Zafer Abi'nin dediği gibi sistemleri önceden söyledik ancak hiçbir halta yaramayacağını da söylemiştik maalesef ki bu öngörü gerçekleşti. Doğan Abi'ye katılıyorum o kadar üzücü bir durum ki efsane olacak bir sistemi kaçırdık arkadaşlar ve bu soğuklar kolay gelmiyor biliyorsunuz. Genelde istatistiki olarak bu coğrafyaya inen sistemlerin %70 ni Marmara yakalar ama bu sefer olmadı ve neyi kaçırdığımız ortada, halen daha etkili kar yağışları var Orta ve Doğu Karadeniz de. Neyse Karadeniz de yaşayan arkadaşlara hayırlı olsun. 

Gelelim önümüzdeki günlere herkesin dediği gibi AO ve NAO pozitifte yani kuru, yağışsız bir 10 gün garantimiz var. Epeydir kuru giden havalardan sonra işler bize dönmüştü, dönmek zorundaydı demiştik ancak bu mola elbette şaşırtıcı, her zaman dediğim gibi en azından yağış alıyor olmamız lazım bu aralar. Şahsen bu pozitif görüntünün çok kalacağını zannetmiyorum ve modellerin cumartesi gününden itibaren Şubatın ilk haftasında nötre inişi net göstermesi ümit verici. Halen Şubatın 7-8'i gibi bir sisteme inancım bulunuyor, GFS'in 20 senaryosu içerisinde güzel sinoptikler var. Bu durumlara ek olarak daha önce söylediğimiz stratosfer ısınması ile Şubat ayında sibiryanın güney enlemlere saldıracağına da söylemiştik, takip edeceğiz. Şubat ayı hatta Martın ortasına kadar kışa devam. Bu arada şu an 12 karlı gün oldu bile İstanbulda hatta yarın ile beraber 13 gün olacak, gayet başarılı diyebiliriz aslında 2016 için şu ana dek. Elbette bizim için hatrı sayılır yağışlar değil ama onlarda gelecek bu sene çok iyi bir kar almadan bitmeyecek.
Cevapla
  
  •  Önceki
  • 1
  • ..
  • 821
  • 822
  • 823(current)
  • 824
  • 825
  • ..
  • 2601
  • Sonraki 


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  İSTANBUL'UN AYLARA GÖRE REKOR SICAKLIK TARİHİ-YENİ BİR REKOR GELİR Mİ? Zafer Yüce 12 15,627 26-07-2023, Saat: 17:45
Son Yorum: Yalçın Kaya (Mrsnowizma)
Tongue [YARIŞMA] İSTANBUL'A İLK KAR NE ZAMAN YAĞACAK? Ümit 95 40,132 27-12-2022, Saat: 13:58
Son Yorum: Poseido74
  İSTANBUL'A İLK KAR NE ZAMAN YAĞACAK? Serkan Sezenoğlu 64 49,939 06-11-2017, Saat: 22:52
Son Yorum: Ozan Soyak

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
59 Ziyaretçi