Evet arkadaşlar kısa bir değerlendirme yapayım. Birçoğumuz hayal kırıklığına uğradı, ben kendi adıma, Levent-Etiler-4. Levent cvarlarındaki örtüden memnunum. 20-25 cm bekliyordum, 10-15 cm gibi var şu anda, buna da şükür diyoruz. Aslında takip ettiğim birçok kaynakta buna benzer veriler vardı ama söz konusu kar olunca biraz duygusal oluyoruz, biraz da genelde model çıktılarında verilenin oldukça üstünde örtü oluşuyor olmasından dolayı biraz fazla beklenti içine göriyoruz. Aslında bu durum DEK oluşumunda geçerli, cephe sistemlerinde ise yağış tahmini daha tutarlı oluyor, o yüzden aslında böyle olacağı belliydi.
Kıyılar ise bir türlü istenen örtüyü alamadı, bunu da cephe sisteminin yeterince güçlü olmamasına ve sürekli bulutlanmayla birlikte üst seviyelerdeki soğuğun yer seviyesine yeteriince etki edememesine bağlıyorum. Yani demek istediğim şu, şu andaki yağış 1 gün daha aynı şartlarda devam etse, kendi kendine yağmura döner. Bunun değişmesi için ya sürekli kuzeysen soğuk beslemesi olacak, ya da hava açacak.
Peki her zaman imdadımıza yetişen DEK bu sefer neden ortaya çıkmadı?
Bunu da kayda değer tepe enverziyonunun olmamasına bağlıyorum. Bilindiği gibi DEK oluşuma etki eden faktörlerden biri de tepe enverziyonu, yani belli bir seviyede havanın geçici olarak ısınma trendine girmesi. Bu aynı zamanda DEK bulutunun derinliğine etki eden en önemli faktörlerden biri. İçinde bulunduğumuz sistemde, şu saatlerde rüzgar yönü ve hızı gayet uygun (yönü yıldız ve 1000 metrede 24 knot gibi bir hızı var) olmasına rağmen DEK oluşmuyor. Neden?
DEK öncesi ve süresince hava bir açık, bir kapalı olur, hatta cephe sonrası eğer soğuk çekirdek bölgeyi terketmemişse, 1 - 1.5 gün aradan sonra çok bile güçlü, tüm şehri kaplayan DEK yağışının gözlemlendiği olmuştur (1985, 87 ve 2010 yılları). İşte bu havanın açık olduğu süre boyunca havada dikey hareket meydana geliyor ve soğuk katmanla sıcak katman yer değiştiriyor. Yani soğuk yer seviyesine çöküyor ve üzerinde bir tepe enverziyonu oluşuyor. İçinde bulunduğumuz sistem ise hava sürekli bulutlu olduğu için bu olay gerçekleşmedi, dolayısıyla DEK için gerekli şartlar oluşmadı, sadece cephe ve hafif konveksiyonel yağışlarla yetinmek zorunda kaldık.
İçinde bulunduğumuz durumu kendimce yorumlamaya çalıştım, umarım açıklayıcı olmuştur.
Bu şartlar altında yağışlar yarın gün içerisinde sönümlenecektir. Çarşamba günü ise henüz bölgeyi terketmemiş olan soğuğun sıcak cepheyle birleşmesiyle sürpriz, yılbaşı sistemi sonrasındakine benzer bir kar yağışı alabiliriz. Ondan sonra ise daha heyecanlı gelişmeler olacak
Saygılar