İyi geceler arkadaşlar.. Paraleldeki görüntüyü gördükten sonra insanın uykusu kaçmaz mı? Kaçar tabii..
GFS ise bizi büyük hayal kırıklığına uğrattı.. Şimdi tabii ki çoğumuz sonuca odaklıyız.. Ama esas önemli olan nokta bu sistemlerin başlangıç aşaması.. Yani Azor'un hareketiyle başlayıp kuzeyle birleşmeyle devam edip salınımı akıtan hareket.. Genel olarak tarih açısından mütabıklar haritalar.. Ancak geliş açıları oldukça farklı..
İlk harita GEM:
Görüldüğü gibi burada sarı ile gördüğünüz Yüksek Basınç alanı bize göre oldukça batıda başlıyor.. Ancak daha donra kutba yakın bölgeden doğuya doğru hareket edip en kuzeyi adeta bahar havasına sokarken sıkışan soğuk havayı güneye indirmeye başlıyor.. GEM çok sık takip ettiğim bir model değildir.. Geçen çıktılarını bilmiyorum.. Bu çıktısa ise İtalya üzerinde 1010mb'lik bir tepki AB'si üretmiş.. Bu AB bizim batı kıyılarımıza kadar geliyor.. Ve kzeyimize gelip adeta birr ULL etkisi yaratıyor.. Ancak ilk etki alanını başlattığı anda doğal olarak ilk çekim İtalya'dan başladığı için soğuk o bölgeye çekiliyor.. Sonrasında bize geliyor ama hem AB'nin klasik ısıtıcı etkisi hem de ilk büyük güç batıda tüketildiği için çok uzun ömürlü olmuyor sıcaklıklar da -8'lerde kalıyor (850hpA'ya göre..) Bu konumda peki İstanbul'da kar yağar mı? Hem de tipi olarak.. Ancak hava sıcaklığı sınırda kalacağı için etkisi özellikle yükseklerde daha fazla görülür.. Kısa bir süre sonra da biter..
GFS'den bahsetmeyeceğim direk paralel GFS'ye atlıyorum...
Paralelin Gem'den farkı Yüksek Basınç ahreketinin biraz daha doğulu olması.. Ve neredeyse Sibirya'ya kadar uzaması ve sıkışan devasa soğuk havanın güney enlemlere daha rahat inmesi.. Ayrıca burada İtalya tarafında ya da başka bir yerde soğuğu çekebilecek bir oluşum olmadığından soğuk direk Marmara merkezli geliyor.. Sıkışan soğuğun miktarı o kadar yüksek ki ayrıca YB hareketi o kadar yavaş ki arka arkaya blokajlarla sistemin ömrü uzadıkça uzuyor.. Hepimizin hayali bu.. Ama her zaman söylediğimiz gibi basınçta en ufak bir değişim bizi ters köşe yapar.. Ayrıca bence böyle gelmesi imkansıza yakın.. (Hem gerçek hem de totem
)
Şimdi de ECMWF'ye bakalım..
Burada da yine Avrupa'nın batısı ve kuzeyi alanında biriken ve genişleyen daha sonra ucunu doğuya uzatan bir Azor görüyoruz..
Şimdi ben bu 3 haritayı neden koydum.. Henüz 10 gün olduğu için mantık açısından benzer ama basınç konumları farklı yerlerde olduğu için sonuçları birbirinden farklı 3 senaryo var.. Çok büyük bir ihtimalle bu salınım gerçekleşecek.. Ama bizi etkileyip etkilemeyeceğini anlamamız için 2,3 günlük güncellemelere daha ihtiyacımız var.. Batımızda çıkacak bir AB işi bozabilir ya da Kıbrıs, Orta Akdeniz'den bizim Anadolu'ya çıkacak bir tepki AB'si tüm soğuğu üstümüze hapsedip bizi kara gömebilir.. Ya da Azor hareketi abartır daha batılı gider bizi pas geçebilir.. En kötü ve düşünmek istemediğim ihtimal: GFS'nin bu akşamki çıktısı gibi İzlanda Ab'leri tüm oluşumları yok edip bir çuval incili berbat eder.. Bunların hepsi bir olasılık.. Şahsi kanaatim bu salınım olacak... Ama bize patlayacak mı bunu da zamanla göreceğiz.. Eğer olursa 30 Aralık gününü iple çekeceğiz.. Bu sistemden umudumuz beklediğimiz gibi olmazsa en geç 5 Ocak'a kadar mutlaka İstanbul'a kar yağdıracak bir sistem gelmesini çok net bekliyorum..
Son olarak şahsi tavsiyem modellere bakıp GEMci ECMci ya da paralelci olmayın.. Elbette ki şu anda hepimizde bir paralelhayranlığı oluştu..
Ancak yarın sabahki çıktıları çok farklı olabilir en soğuk senaryo olabilir.. Ozan Deniz Etkisi dostumuz burada bir lig kurdu.. Modeller ligi.. Orada aslında tüm modellerin çıktıları var.. Özellikle bu sistemde hangi modelin daha güvenilir olduğunu görmek açısından da iyi bir fırsat var elimizde.. Umarım herşey bizim açımızdan güzel olur ve çok güzel bir sistem alırız...
Ben yazmaktan yoruldum siz umarım okumaktan sıkılmazsınız..
İyi geceler..