Birşey sormak istiyorum üstümüzde ki soğuklar hep inme cabasında ama bir türlü inemiyor sürekli yukarı ittiriliyor hatta oklarla çizdim daha iyi anlarsınız. Acaba nedeni nedir?
Birincisi, Grönland yükseğiyle bize zor sistem iner. İkincisi Azor desteği olmadan adam akıllı sistem alamayız. Bu sene onun pasifliği yüzünden çok sistem kaçırdık. Üçüncüsü, Azor zayıf kalsa bile belki de o soğukları aşağı çekecek bir alçak basınç lazım Ege ve Akdeniz'de patlayan. Onlar da soğuk zayıf kaldıkça bugün İstanbul'da olan gibi klasik karayelli siklonik sistem getiriyor. Her siklonun değişmez özelliğidir, soğuk cephe girişiyle, bu sabahki gibi yağış hızla kara döner sonra aynı hızda yağmura döndükten sonra uzun süre ağır ağır düşer sıcaklıklar ve tam yağış biterken 2 damla kar atar gider. Yıllarca bunun gibi 50 tane sistem yaşadım tecrübe ile sabittir. Ancak 2004 gibi ya çok soğuk çekirdek girecek ya da hali hazırda var olan soğuklara siklon gelecek 1987 kışı gibi.
Karayelli siklon işi maalesef İstanbul'da hep böyle. Soğuk girer, yağış kesilir. Çünkü alçak basınç uzaklaşmadan, izobarları büküp karayele dönmez rüzgar. Karayele döndüğünde de zaten yağışı sağlayacak alçak basınç uzaklaşmış oluyor işte çok güçlü siklon veya çok güçlü soğuk olup erken girmiyorsa. Ya da Sibirya destekli termik yüksek basınç etkisi lazım. Soğuma kuvvetli olsun. Şu meşhur karikatür gibi, bütün şartların sağlanması o kadar zor ki aslında kar yağışı için. Bizim için en iyi sistem, Azor destekli İskandinav yükseği sistemi. Saatin arkasındaki çarklar gibi düşünün. Büyük çark İskandinav yükseği olursa, onun sabit kalarak saat yönünde dönüşü diğer çarkları tam bize uyacak şekilde çevirip lehimize gelişiyor herşey. Neredeyse kutupta şu an 1060'lık yüksek basınç varken adam akıllı sistem alamamamız tamamen şanssızlık.
Stratosfer ısınmalarının sonucundan ümitliydik bu sene ama peşpeşe 3 kez ısınma olunca, doğru düzgün soğuma trendinin etkilerini göremedik. Bu düşüşün toplu etkisini şubat ayında görmemiz muhtemel ama bence. Şubat ikinci yarısının lehimize gelişeceğini ve en baba sistemleri o dönemde alabileceğinizi düşünüyorum. Bu süreçte bi 7-10 gün kadar model takibi yapmak ve değişimleri görmeyi beklemekten başka yapılacak birşey yok. Model sonu şenlikleri şimdilik ağzımıza bir parmak bal çalmaktan başka işimize yaramıyor.
Bu sene ilginç şekilde AO indeksi nötre bile çıkamadan negatifteyken iki sistem aldık. Elbette NAO hareketi gibi başkaca parametreler de var. Buna rağmen iniş çıkışlar bize sistem getirdi ama gerçekten indeks hareketlerinden de bağımsız ilginç bir kış oldu. Bu da bize yeni bir tecrübe kattı.
Son olarak, aslında İstanbul için soğuk tam yeterli olacak seviyelere geldi ama siklon hareketi doğulamaya başladı, Balıkesir radarında yağışlar hala geliyor görünse de. Zaten beklentimiz yoktu, tatsız tuzsuz bir sistemdi bizim için ama bu kadarı da çok zayıf kaldı. En azından Beylikdüzü, Başakşehir biraz beyazlar sanmıştım 3-5 cm. Gerçi sosyal medya hesaplarımızda paylaştım az önce, Çatalca ve Beylikdüzü ince bir örtü oluştu, belki sabaha kadar da yağışla biraz gelişir ama çok uyuz bir sistem. Radar takibi ve sokak lambası kontrolünden başka yapacak bir şey yok Önümüzdeki sistemlere bakacağız artık. İnşallah tatmin edici olur şubattaki olası sistemler. Burada çoğul eki var
Çok teşekkür ederim Serkan abi. Yine hayran kalarak okudum döktürmüşsün
Ağzına yüreğine sağlık. Bu son yağışlar barajlar ve toprağımız için çok iyi oldu bence. Şu anda hafif ama güzel kar yağışı var en azından seyirlikte olsa kendi adıma mutlu oluyorum.