HAVA MODELLERİ VE RADAR İÇİN TIKLAYINIZ

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 2 Oy - Ortalama: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
AO NAO NEDİR ve YILBAŞINDA KAR İHTİMALİ
Bug 
 Özellikle Ao hakkında bir şeyler yazmak istiyorum. Ao değerinden 10 gün sonra sistem gelmesi diye bir şey çıkarmış birisi, kim nerede ne zaman ve hangi mantıkla söylemiş hiç anlamadım. Ao değeri o anki kutup girdabının gücünü gösterir ve üst katmandaki soğuğu bir arada tutan güç zayıfladıktan 1-2 gün sonra daha alt seviyedeki basınç alanlarını(örümcekleri) etkiler ve bu örümcekler zayıflar, koridorun açılması kutuplarda oluşacak bir YB sisteminin güney enlemdeki bir YB ile birleşmesiyle olur.
Ek olarak şunu da ekleyeyim, basınç sistemleri birbirleriyle kavga etmiyor, sadece basınçlar birbirine dönüşüyor. Yani Azor gidip İzlandayı dövmüyor, onu yok etmiyor. İzlanda zayıfladığı ve kutup girdabının gücünün azaldığı için orada YB oluşuyor. Yani basınç sistemleri sadece dönüşüyor, kavga etmiyor.

 Yılbaşı civarı beklediğimiz sisteme gelince, son verilere baktığımızda aysonu sisteminin 2 Ocak tarihine işaret ettiğini görebiliyoruz. 23 Aralık tarihinden itibaren Ao değeri hızla düşüp 27 Aralık tarihinde -2 -3 civarına geliyor. Bu da kutup soğuğunu birarada tutmaya çalışan polar vortexin gücünün zayıflamaya başlayacağının belirtisi, peki ya sonra? Tahminen bu tarihten itibaren tekrar yükselişe geçip 31 Aralık-1 Ocak civarı nötr değere yükselmiş olacak. Peki bu ne demek oluyor? Şu demek oluyor ki kutup girdabı tekrar güçlenmeye başlıyor, güçlenmeye başlayınca ne oluyor? YB alanları kutuo bölgesinden uzaklaşmaya başlıyor. Bu durumda hemen Nao değerine bakıyoruz, Nao değeri bize Azor ve İzlandanın ne kadar güçlü oldugunu gösterir. Genellikle bu değerin nötr'ün üzerinde olmaması iyidir. O tarihlerde Nao değeri -1 civarında oluyor ve bu da izlandanın da güçsüz oldugunu, YBlerin izlandanın doğusuna ve iskandinavya üzerine ilerleyebileceğine işaret ediyor. Nao tekrar yükselişe geçiyor ve 31 Aralık civarı nötr seviyeye ulaşmış oluyor. Bu da bize Azor ve İzlandanın güçleneceğini, bu durumda Azor iskandinavya ile birleşecek, o ise kutup koridorunu bize açmış olacak.

 Şekil A'da görüldüğü gibi aşağıdaki modelde tam bu anlattıklarım oluyor ve 2-3 Ocak tarihinde o beklediğimiz sistemi bize indiriyor.
Bu sistemden beklentim oldukça yüksek. 2015 kışı güzel geçecek, bu daha başlangıç Smile

resim
Mühendislik, gelişimdir.
Cevapla
Anladım Ozanım Hakanın yazısına övgüler gelince sende boş durmadın Smile bir övgüde sana yazıyorum tebrikler çok güzel olmuş sunum Rolleyes Not ocak ilk 2-3de gelecek sistem benimdir gaptırmam
Cevapla
(18-12-2014, Saat: 21:04)Sistemci Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Anladım Ozanım Hakanın yazısına övgüler gelince sende boş durmadın  Smile bir övgüde sana yazıyorum tebrikler çok güzel olmuş sunum Rolleyes Not ocak ilk 2-3de gelecek sistem benimdir gaptırmam

Haha  Angel Hakan Güven'in yazısını şimdi fark ettim. 3 Ocak doğum günüm abi, asıl o sistem benim. Gelirse bana hediye olacak Smile
Mühendislik, gelişimdir.
Cevapla
Çok güzel bilgilendirici yazı olmuş Ozancım...Eline emeğine sağlık... Fakat AO ve NAO değerleri de sonuçta modellere göre şekilleniyor ve onlar değiştikçe değişiyor... Yalnız tek avantajı aynen diyagram gibi yaklaşık eğilimi görebiliyoruz...
.
Cevapla
Şu AO NAO ile modeller oldum olası 2yumurta mı tavuktan,tavuk mu yumurtadan çıkar' sorusunu akla getirir.Ozancım ellerine sağlık yazı güzel olmuş.Fakat bugünkü modellere göre bu şekilde yorum yapabiliyoruz.AO NAO nun istediğimiz değerlere gelmesine rağmen modellerin Nuh deyip peygamber demediğini,sonunda da modellerin haklı çıktığına çok şahit olduk.Aslında işin temeli ve sonu yine modelde başlayıp modelde bitiyor.Gerisini biz varsayımlar üzerinden harita model okuyarak senaryolaştırıyoruz.
''GULYABANİ VARDIR''
Cevapla
Güzel bir yazı. Teşekkürler
KRAL
Cevapla
(18-12-2014, Saat: 22:02)Zafer Yüce Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Şu AO NAO ile modeller oldum olası 2yumurta mı tavuktan,tavuk mu yumurtadan çıkar' sorusunu akla getirir.Ozancım ellerine sağlık yazı güzel olmuş.Fakat bugünkü modellere göre bu şekilde yorum yapabiliyoruz.AO NAO nun istediğimiz değerlere gelmesine rağmen modellerin Nuh deyip peygamber demediğini,sonunda da modellerin haklı çıktığına çok şahit olduk.Aslında işin temeli ve sonu yine modelde başlayıp modelde bitiyor.Gerisini biz varsayımlar üzerinden harita model okuyarak senaryolaştırıyoruz.

Ao ve Nao endeksleri modellere göre oluşturuluyor. Fakat burada atlanan bir nokta var. Modellerdeki diyagramlar sadece soğuğun kuvvetini gösterir, yani o modelin getirdiği soğuk ne ise sadece önümüze onu verir. Ao, Nao ise basınç dizilimleri ve hareketleri hakkında daha net bilgi sahibi olmamızı ve o az görünen soğuğun artıp artmayacağı konusunda bize daha net bilgi verir. Yani diyagramlar 15 gün sonrası için -5'i gösterirken basınç dizilimlerini yorumlayıp soğuğun daha sert gelip gelmeyeceğini yorumlayabiliriz.

Bu nedenle diyagram benim için yakın vadede(10 gün) işe yarar. Sonrası için basınç dizilimleri ve hareketleri önemlidir. Zafer abinin deyimiyle sinoptik görünüm Smile
Mühendislik, gelişimdir.
Cevapla
Şunu bilirim bunu söylerim , İki endeks de aşırı uçlara çıkmadıkça bize sistem soğuk akım filan gelmez.
Zira bunun örneği geçen sene AO ve NAO konumları boyunca hep bizim lehimize oldu (+1 .+1) ama koca bir kış bırakın karı yağmur bile zor düştü.
Buna da benden bir dip not olsun .
Forum Atmosfer
                             
          https://twitter.com/Kar_Tahmincisi
Cevapla
(18-12-2014, Saat: 23:29)Ahmet Ustaoğlu Kasva Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Buna da benden bir dip not olsun .

Dipnot değil de kapak olsun gibi oldu sanki Smile
.
Cevapla
Genel hatlarıyla Ozan ile paralel düşünüyorum.. Bunda özellikle modellerin son bir kaç gündür ısrarı ve farklı senaryolarında bile aynı mantığı yürütmesi söz konusu.. Tarih bir iki gün erken ya da geç olabilir.. Ancak şu anda modellerin genel sinoptiği güzel.. Şimdi bunu yazdım ya gece modelleri Allah bilir rezalettir Big Grin Daha bakmadım..
Cevapla
  


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi