HAVA MODELLERİ VE RADAR İÇİN TIKLAYINIZ

Konuyu Oyla:
  • Toplam: 2 Oy - Ortalama: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hakan SolbudakNAO VE AO ENDEKS NEDİR MESELESİ
Nao ve Ao özellikle uzun vadede kullandığımız önemli parametrelerden ikisi.Bu endeksler Avrupa'yı etkileyen basınç merkezlerinin oluşturduğu belirli patternler hakkında çok önemli ipuçları verir.Öyle ise bu endekslerin ne olduğu ve nasıl yorumlanacağına bakalım;

Nao(Kuzey Atlantik Salınımı);bu endeks subtropik bölge(Azor Adaları civarı) ile Subpolar bölge(İzlanda civarı)arasındaki basınç farkına dayanılarak oluşturulur.Yani Avrupa iklimini etkileyen Atlantik çıkışlı basınç alanlarıyla ilgilidir.Dolayısıyla çok önemlidir.

resim

Nao'nun negatif olduğu durumlar Kuzey Avrupa'da yüksek basınç,Güney Avrupa'da alçak basınçlar hakimdir.Bir başka deyişle Kutup altında suptropik yüksek,Güney Avrupa'da subpolar alçak basınçlar hüküm sürer.Yani bu basınç alanları olması gerektiği yerin tam tersindedir.Bu negatif faz ne kadar derinse,yani Nao ne kadar negatife inmişse,O kadar güçlü bir Azor-Gronland blokajı oluşur,bu blokaj da Britanya ve Batı Avrupa için soğuk hava alametidir.Bu bölgelere inen soğuk hava,Akdeniz'de fazla siklon oluşturur,dolayısıyla Akdeniz çanağı,özellikle de doğusu siklonlarla ılık ve yağışlı hava şartları yaşarlar.

Nao'nun negatif fazı Türkiye için bol bol Akdeniz siklonu demek.Nao ve Ao'nun aşırı negatif fazında Akdeniz siklonları Cenova körfezinde oluşur,Balkanlar'dan yukarı çıkar.Bu yüzden bu siklonların doğusunda,yani sıcak cephesinde yer alırız.Bu siklonların sıcak cephesinde yer aldığımızdan özellikle batı bölgelerimiz lodos fırtınası ve yoğun yağışların etkisi altında kalır.Nao'nun negatif fazının doğu bölgelerimiz için belli bir korelasyonu yoktur.

Nao'nun pozitif fazında ise Subpolar siklonlar(İzlanda)çok güçlüdür,Azor bu siklonlar yüzünden kuzeye yükselemez.Akdeniz çanağına yayılır.Kuzey Avrupa ülkeleri ılık,fırtınalı ve yağışlı bir dönem geçirir.Güney Avrupa ülkeleri ve özellikle batı kesimlerimiz alçalıcı hava hareketleri sebebiyle daha durağan ve yağışsız bir dönemden geçer.Yani Azor pidesi dediğimiz durum bu fazda gerçekleşir.Nao'nun pozitif durumunda aşırılık yoksa,özellikle doğu kesimlerimizin daha fazla kuzeyli salınım görmesi,yani görece daha soğuk olması muhtemeldir.Pozitif fazda batı kesimlerimizden doğu kesimlerimize doğru gittikçe yağışlar artmakta.

resim

Ao(Artik Salınım)önemli stratosferik oluşumlardan biri olan Polar vortex(kutbi girdap)ile ilgilidir.Eğer Ao pozitif fazdaysa polar vortex soğuk havayı etrafına toplayacak kadar güçlüdür,dolayısıyla bu soğuk aşağı enlemlere inmesine engeller.Ao negatife inmişse polar vortex zayıflar ve dağılır.Kutbi Girdaptan kopan soğuk hava aşağı enlemlere akışa geçer.Ao'nun fazlarındaki etkileri Nao fazlarındakiler ile aynıdır.Zaten bu iki endeks birbirine bağlıdır,paralel hareket eder.

Endekslerin pozitif fazına örnek sinoptik;

resim

Endekslerin negatif fazına örnek sinoptik;

resim

Bu endekslerin genel patterne etkisi hemen,genel patternin bize etkisi ise 1-2 içinde gerçekleşmekte.

Bu endekslerin genel olarak iki uçtan nötre iniş veya çıkışlarında basınç dizilimleri lehimize gelişmiş.Bir iki örnekle inceleyelim;

resim

Mesela yukarıda görüldüğü gibi efsane 2004 sisteminin öncesinde Ao -4'e kadar düşmüş,Nao ise hafif negatifteymiş.Kısa süre içerisinde Ao nötre yükselmiş,Nao'da yaklaşık 0.7 derece yükselmiş ve efsane sistemimiz inmiş.

resim

Yukarıda görüldüğü üzere Ao'nun aşırı pozitiften nötre hareketi var.2008 Ocak sonlarında Ao nötre indiği anda sistem inmiş.

Bu senaryolara bir çok örnek verilebilir.Ayrıca en çok dikkatimi çeken senaryo da,Nao nötr civarında seyahat ederken,Ao'nun aşırı negatife inişlerinde daha uzun soluklu ve daha sert sistemlerin gelmiş olması.

Ao'yu etkileyen en önemli unsurlardan biri de stratosfer ısınması,Stratosfer ısınmasının görüldüğü dönemlerde,Ao'nun negatife gittiği bilinen bir gerçek.Uzun vadede 10-100 hpa haritaları incelenerek stratosfer sıcaklığı bakıp Ao hakkında çıkarımlar yapabilirsiniz.

Uzun vadeli tahminlerde Ao ve Nao'ya bağlı kalmak başarı getirmez,başka parametreler de incelenmeli.


Saygılarımla...
Cevapla
Abi eline sağlık... Söylenecek kelime bırakmamışsın. Açıklama babında da bilgilendirici bir yazı olmuş.
Anlıyorum
Cevapla
Eline sağlık.. Sonuç olarak AO ve NAO detaylarda olmasa da kıtamız için genel koşullar hakkında bilgi sahibi olmamıza yarıyor.
KRAL
Cevapla
Hocam ellerine sağlık.
Cevapla
Hakan eline emeğine sağlık kardeşim..Oldukça fazla teknik bilgiye sahipsin bu konuda aramızda...Bir iki şey söyleyeceğim yeri gelmişken..Ao'nun hızlı düşüş veya çıkışları bize pek yaramıyor demiştin ama 2004'deki sistemde 5-6 gün içerisinde bayağı bir hızlı yükseliş olmuş... 22 ocak 2004 sistem başlangıcıydı, yani 17'sindeki -4'deki tepe noktasından tam 6 gün sonra ...Şimdiki zamana dönersek, bu hesaba göre bu ayın 15'inde -2 tepe noktası olan AO tam ayın 21'inde bize sistem getirmesi lazım, şu anda modellerde görünmese de..Bize derken Marmara olur, doğu Karadeniz olur orasını bilemem...20-21-22 Aralık işte + - 1 günle...Bakalım tutacak mı? Smile
Bir de bu iniş çıkışlar bize sistem getiriyor derken İstanbul'u mu baz alıyorsun, Türkiye sınırlarını mı? Yoksa Kafkaslara da inse güney enlemlere inmiş,bu AO'nun iniş veya yükselişle ilişkisi var mı diyorsun?
Cevapla
(14-12-2015, Saat: 01:42)Serkan Sezenoğlu Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Hakan eline emeğine sağlık kardeşim..Oldukça fazla teknik bilgiye sahipsin bu konuda aramızda...Bir iki şey söyleyeceğim yeri gelmişken..Ao'nun hızlı düşüş veya çıkışları bize pek yaramıyor demiştin ama 2004'deki sistemde 5-6 gün içerisinde bayağı bir hızlı yükseliş olmuş... 22 ocak 2004 sistem başlangıcıydı, yani 17'sindeki -4'deki tepe noktasından tam 6 gün sonra ...Şimdiki zamana dönersek, bu hesaba göre bu ayın 15'inde -2 tepe noktası olan AO tam ayın 21'inde bize sistem getirmesi lazım, şu anda modellerde görünmese de..Bize derken Marmara olur, doğu Karadeniz olur orasını bilemem...20-21-22 Aralık işte + - 1 günle...Bakalım tutacak mı? Smile
Bir de bu iniş çıkışlar bize sistem getiriyor derken İstanbul'u mu baz alıyorsun, Türkiye sınırlarını mı? Yoksa Kafkaslara da inse güney enlemlere inmiş,bu AO'nun iniş veya yükselişle ilişkisi var mı diyorsun?

-Ani iniş çıkışlar işimize yaramazdan kastım,sistemlerin çok kısa süreli olacağı abi.(Aşırı uçlara harekette)
-Tepe noktası çok önemli değil abi,çünkü sistemler tepe noktasından hareket anında oluşmaya başlıyor,nötre ulaşıldığında bize ulaşmış oluyor.Bu mantığa göre 17'sinde sistem gelmesi gerekiyordu,fakat Ao çok hızlı pozitife fırladığı için sistem bize ulaşamadan doğuya süpürülmüş oluyor.
-Kabaca negatif endeksler Batı ve Orta Avrupa'ya,nötr endeksler bize,pozitif endeksler doğu bölgelerimiz ve Kafkaslar'a yarıyor diyebiliriz.
Cevapla
Tamam Hakan,en düşük seviye yani -2'ye 15'inde değip sonra tırmanışa geçiyor AO..Ben de 5-6 gün üzerine koyup 21'i civarı dedim..Bekleyelim görelim bakalım..
Cevapla
Sevgili Hakan benim merakım 1985 Şubat, 1987 Mart ve 1991-1992 Dönemi'nin ao ve Nao değerleri ne olmuştur. Ayrıca 1991 Aralık Ayı içinde harika bir sistem vardı sanırım yerde 10 cm lik kar vardı. Sistem 4 5 gün sürdü sıcaklık çok iyi Hatırlıyorum gündüz -4 lerde gece -5 -6 civarında gezdi.
Cevapla
Yazımda yazdım,uzun soluklu sistemlerde Nao nötr civarlarında seyrederken,Ao daha da negatife gitmiş.
Cevapla
Nötr ve nötre yakın değerler İstanbul'u bekler Smile
Anlıyorum
Cevapla
  


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  POLAR VORTEKS NEDİR? Hakan Solbudak 16 10,566 22-12-2017, Saat: 20:13
Son Yorum: Onur Y.

Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi